
Deze week de Sonoff 10a WIFI modules ontvangen welke ik een week geleden via BangGood had besteld, ik wist al dat ik ze zou gaan flashen naar ESPeasy, maar toch heel even de originele software met bijbehorende app bekeken.
Daar was ik snel mee klaar, je moet je op een of andere site via de app registreren en je weet niet wie je gegevens en het gebruik van de app kan zien of waar en hoe het is opgeslagen.
Privacy en bruikbaarheid op deze manier is niet wat we zoeken, dus snel verder.
Deze software en manier van gebruiken is dus niet wat ik wil, en jij ook niet anders was je niet hier.
Ben je hier omdat het flashen op een andere manier niet werkte of niet naar je zin is, of je hebt de headers zelf al gesoldeerd, ga dan gelijk naar hoofdstuk 2.
Let op: Ik sluit alle aansprakelijkheid uit voor enigerlei directe of indirecte schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van deze handleiding. Dus als je huis afbrand of je eigen of derden elektrocuteert moet je niet bij mij aankloppen. Deze modules zijn niet goedgekeurd in de EU, wat sommige andere websites ook mogen beweren, volgens de fabrikant staan de letters “CE” enkel en alleen voor “China Export” en dus niet voor (Conformité Européenne). Al met al zal het allemaal wel meevallen, en zolang we allemaal ons gezonde verstand blijven gebruiken en onze modules netjes aansluiten en wegwerken of in een deugelijke behuizing aanbrengen met de juiste trekontlasting kan er niets gebeuren. Voorlopig staat deze module nog niet op de “Rapid” (Rapid Alert System for dangerous non-food products) lijst met verboden producten van de EU, en als we ons allemaal een beetje aan de regels houden zal dat ook wel zo blijven.
Hoofdstuk 1
Dus we gaan flashen: (LET OP: haal voor de zekerheid alle aansluitingen van de kroonstenen los, dus geen 220Volt kabels aan je Sonoff laten hangen, een keer niet opletten en een stekker erin laten zitten krijg je heel veel spijt van. Op alle dikke printbanen staat 220Volt, deze raak je met het in flashmode brengen van de module zeker aan, je bent gewaarschuwd!)
Als eerste moeten we de module klaarmaken om deze te kunnen flashen, je moet dus ook nog wat headers op je print solderen. Niet schrikken, het is klein maar goed te doen als je een beetje handig bent. Neem een rijtje van 5 male headers en plaats deze voorzichtig op hun plaats op de module. Ik prik er meestal een stukje foam of iets dergelijks op de headers, zodat ik de headers daar op kan laten rusten als ik het printje omdraai om te solderen, en deze niet eruit vallen voor ik de eerste heb gesoldeerd. Ik heb als eerste elke keer de GPIO14 gesoldeerd, omdat we deze voor het flashen toch niet nodig hebben. Je kan dan de print omdraaien en de foam verwijderen, kleine correcties aanbrengen als de headers scheef staan, daarna de overige headers solderen, 30 seconden werk en klaar.
Heb je vragen over het solderen en deze handelingen dan denk ik niet dat dit project iets voor je is, zoek een buurman of kennis die handig is met een soldeerbout en laat het doen. Je module is zo in de printenhemel als je fouten maakt.

Hoofdstuk 2

Het aansluiten van de USB TO TTL. dit is ook erg simpel. Op de USB2TTL heb ik gekozen voor de kleuren rood +3,3 Volt, blauw RXD, groen TXD en zwart voor GND. Zorg ervoor dat je USB2TTL is 3,3 Volt modus staat, de 5 Volt kan je module onherstelbaar beschadigen.


Nu op je module de volgende volgorde aanhouden: Rood +3,3 Volt, direct naast de drukknop, dan krijgen we blauw, groen en als laatste zwart de GND. Er blijft een pin over de GPIO14, deze gebruiken we niet.
Je kunt nu de USB aan je computer of laptop hangen, tijdens het insteken van de USB TO TTL in de USB-poort van je PC of laptop de knop op de ITEAD Sonoff 10A ingedrukt houden voor ongeveer 5 seconden. Dit is noodzakelijk om de module in flashmodus te brengen, doe je dit niet dan zal het flashen mislukken. Ook dan is er niets aan de hand, je kan gewoon opnieuw beginnen.
Je PC of laptop zal dit device herkennen en een COM-poort toewijzen, let goed op welke COM-poort dit is, deze kun je vinden in je configuratiescherm.
Als het goed is brand er nu een rode led op je USB TO TTL, tijdens het flashen zal deze van kleur veranderen, bij mij was dat blauw.
Maar nu snel verder, ik begrijp dat je niet meer kan wachten om de Sonoff’s in aktie te zien.
Nu gaan we flashen, ik gebruik de firmware R120, dat is de aanbevolen stabiele release.
Stap 1 – Kijk in de documentatie hoe groot de flash chip is op je module, dit is wel belangrijk.
Stap 2 – Download de zipfile hier: ESPEasy_R120.zip – of bij de bron: ESPEasy – en pak deze uit in een map naar keuze.
Stap 3 – Dubbelklik “flash.cmd”. Er opent nu een terminal venster met 3 vragen.
Stap 4 – Selecteer de com poort welke je module of FTDI module gebruikt.
Stap 5 – Selecteer welke flash je wil gebruiken, de 512, 1024 of 4096. (ik heb de 512 gebruikt)
Stap 6 – Selecteer welke versie je wil flashen, in dit geval dus 120. (Of over een tijdje een latere versie.)
Stap 7 – Druk op enter en wacht af tot de flash op je module staat, ongeveer 30 seconden.
Stap 8 – Na de melding, done, druk op enter en je module is klaar. Je kunt deze nu verwijderen en de kabeltjes van de header afplukken.
Nu kun je de module weer in zijn behuizing stoppen en en de 220Volt aansluitingen weer maken. Zodra alles netjes en veilig is aangesloten kan de stekker in het stopcontact en gaan we op de pc of laptop verder.
Hoofdstuk 4
Zodra je de stekker in een stopcantact stop zal je ITEAS Sonoff opstarten met de nieuwe software, deze maakt een soort van WIFI access-point aan wat je kan benaderen vanaf je PC of laptop.
Stap 1 – Verbrrek je verbinding met internet vanaf je PC of Laptop.
Stap 2 – Zoek tussen de WIFI verbindingen naar het accesspoint ‘ESP_0’ met ip-adres ‘192.168.4.1’.
Stap 3 – Maak hier een verbinding mee, het wachtwoord is configesp, je krijgt dan zelf ip-adres ‘192.168.4.2’ en een venster te zien.
Stap 4 – Geef of kies hier je WIFI access point op en je WIFI wachtwoord.
Stap 5 – Klik op submit en maak weer verbinding een LAN of WIFI met je eigen netwerk.
stap 6 – Klik nu op: doorgaan naar configuratie (de Sonoff heeft nu via DHCP een nieuw IP-adres uit je eigen IP range van je locale netwerk gekregen) en je komt in het eerste scherm van je ESPeasy software configuratiescherm.
Hoofdstuk 5
Opnieuw aangemeld zien we als eerst de ‘System Info’, niet veel over te melden, het is op zich wel duidelijk lijkt me.
Hoofdstuk 6
Stap 1 – In ‘Config > Main Settings’: Geef bij ‘Name’ je module een naam, bijvoorbeeld woonkamer.
Stap 2 – Bij ‘Admin Password’ een wachtwoord voor toegang tot deze config.
Stap 3 – Bij ‘SSID’ het WIFI netwerk waar je verbinding mee wil maken.
Stap 4 – Bij ‘WPA Key’ het wachtwoord van je WIFI netwerk.
Stap 5 – Bij ‘WPA AP Mode Key’: Dit is het wachtwoord als je config is gerest naar default om weer toegang te krijgen net als in stap 4, deze heb ik niet aangepast.
Stap 6 – Het ‘Unit Nr:’ Dit is dus de eerste dus 1 of 01.
Stap 7 – Het ‘Protocol’: Aangezien ik deze module ga bedienen via Domoticz , kies ik hier voor “Domoticz HTTP”.
Stap 8 – Bij ‘Locate Controller’ kiezen we “Use IP address”.
Stap 9 – De ‘Controler Port’: De ztaat in Domticz standaard op 8080, dit pas je aan naar je eigen Domoticz configuratie, bij mij dus “8080”.
Stap 10 – De ‘Controler User’: De gebruiker waaronder Domoticz draait, bij mij is dat “pi”.
Stap 11 – Je ‘Controler Password’: Het wachtwoord van de Domoticz gebruiker, op de Raspberry Pi is dat standaard “raspberry”.
Stap 12 – De ‘ Sensor Delay’: Staat bij mij op “0”, nul dus.
Stap 13 – Sleep mode, deze gebruik ik niet. *
Stap 14 – Onder ‘Optional Settings’: Hier kun je aan je module een vast IP adres geven, je bent nu verbonden met een DHCP adres wat niet echt vast is, dit kun je wel fixeren in je router/DHCP server, maar ik heb gekozen om de Sonoff module een vast IP adres te geven.
Stap 15 – Bij ‘ESP IP’: Het vast IP adres wat je wil gebruiken.
Stap 16 – De ‘ESP GW’: Geef hier de gateway van je netwerk op, dus meestal je modem/router.
Stap 17 – Het ‘ESP Subnet’: Het subnet van je netwerk, dit is in de meeste gevallen “255.255.255.0” bij thuisnetwerken.
Stap 18 – De ‘ESP DNS’: Hier geef je IP Adres van je DNS server op, vaak is dit gelijk aan je gateway, in geval van twijfel, controleer dit of gebruik de DNS van Google en dat is “8.8.8.8”.
* Gebruik de sleepmode niet, als je deze aanvinkt kan het zijn dat je Sonoff niet meer bereikbaar is, heb dit niet getest, maar volgens verschillende forums is dit riskant.
Hoofdstuk 7
De ‘Hardware Settings’.
Hier hoeven we als het goed is niets aan te wijzigen, zolang GPIO0 maar vrij is.
De rest van deze instellingen zijn voor de meer uitgebreide versies waar ik later in een nieuw verslag op terugkom.
Stap 1 – We gaan eerst naar onze installatie van Domoticz (indien van toepassing), ga naar instellingen, hardware.
Stap 2 – We maken een nieuw stukje hardware aan, we kiezen voor: Dummy (Does nothing, use for virtual switches only) en noemen deze bijvoorbeeld: Virtual-01 en klikken op “Toevoegen”.
Stap 3 – Klik nu op ‘Maak virtuele sensoren’ en opent een venster en daar geven we deze de ‘Naam:’ Voorkamer.
Stap 4 – En als ‘Sensor Type:’ kiezen we “Schakelaar” en klikken op OK.
Stap 5 – Nu gaan we naar instellingen > Devices
Stap 6 – Hier staat onze Virtuele schakelaar tussen, schrijf op wat de IDX is van deze Dummy schakelaar. (In mijn geval dus 22)
Hoofstuk 8
Nu komen we bij het TAB-blad ‘Devices’, hier moeten we natuurlijk wel het een en ander instellen om de Sonoff module in Domoticz werkend te krijgen.
Stap 1 – Klik op edit voor device 1.
Stap 2 – Bij ‘Device’: Kiezen we voor “Switch input”.
Stap 3 – Bij ‘Name’: Ik heb dezelde naam gekozen als in Domtoticz, maar dit maakt niets uit.
Stap 4 – De ‘Delay’ laat ik op 0 staan.
Stap 5 – De ‘IDX / Var’: Dit is de IDX die Domotics aan je “Dummy” schakelaar heeft gegeven. Dat is dus 22. (zie hoofdstuk 7, stap 6)
Stap 6 – De ‘1st GPIO’: Deze staond bij mij op GPIO0, heb deze op GPIO-12 gezet, maakt verder ook niet veel uit.
Stap 7 – De ‘Pull UP’: laten we uit.
Stap 8 – ‘Inversed’: blijft ook uit.
Stap 9 – Het ‘Switch Type’: Hier kiezen we “Switch”.
Stap 10 – Het ‘Switch Button Type’: Hier kiezen we “Normal Switch”.
Stap 11 – ‘Send Boot state’: Deze vinken we aan.
Stap 12 – ‘Send Data’: Deze vinken we ook aan.
Stap 13 – Dan hebben we nog de ‘Optional Settings’ en de optie ‘Value Name 1:’ Hier heb ik gekozen voor “Switch”.
Stap 14 – Klik op ‘Submit’ en daarna op ‘Close”.
Stap 15 – Klik op edit voor device 2.
Stap 16 – Bij ‘Device’: Kiezen we voor “Switch input”.
Stap 17 – Bij ‘Name’: Deze geven we als naam SW_1, dit is wel van toepassing om alles te laten functioneren.
Stap 18 – De ‘Delay’ laat ik op 0 staan.
Stap 19 – De ‘IDX / Var’: Deze ztten we op 0
Stap 20 – De ‘1st GPIO’: Deze maken we GPIO0.
Stap 21 – De ‘Pull UP’: Laten we uit.
Stap 22 – ‘Inversed’: Blijft ook uit.
Stap 23 – Het ‘Switch Type’: Hier kiezen we “Switch”.
Stap 24 – Het ‘Switch Button Type’: Hier kiezen we “Puch Button Active Low”.
Stap 25 – ‘Send Boot state’: blijft uit.
Stap 26 – ‘Send Data’: Blijft ook uit.
Stap 27 – Dan hebben we nog de ‘Optional Settings’ en de optie ‘Value Name 1:’ Hier heb ik gekozen voor “Switch”.
Stap 28 – Klik op ‘Submit’ en daarna op ‘Close”.
Je kunt je module nu al testen door het volgende uit te voeren in je browser: (alles tussen haakjes weglaten)
-
http://IP-van-je-module/control?cmd=GPIO,12,1 (schakelt aan)
-
http://IP-van-je-module/control?cmd=GPIO,12,0 (schakelt uit)
-
http://IP-van-je-module/control?cmd=GPIO,13,1 (schakelt led aan)
-
http://IP-van-je-module/control?cmd=GPIO,13,0 (schakelt led uit)
Hoofdstuk 9
We zijn er bijna, het lijkt veel maar het is alles bij elkaar maar 2 minuten werk als je het eenmaal een keer hebt gedaan.
Stap 1 – Ga naar ‘Tools’.
Stap 2 – Klik op ‘Advanced’.
Stap 3 – Scrol helemaal naar beneden en vink “Rules” aan.
Stap 4 – Klik op ‘Submit’.
Stap 5 – Nu is er boven in de balk de ‘TAB’ “Rules” bijgekomen, klik deze aan.
Stap 6 – (Hier komt de SW_1 van hoofdstuk 8 stap 17 weer terug, dus mocht je willen aanpassen, ook in dit stukje script) Plak hierin de volgende code: rules
on lamp_on do
gpio,12,1
gpio,13,0
endonon lamp_off do
gpio,12,0
gpio,13,1
endonon SW_1#Switch do
if [SW_1#Switch]=1
gpio,12,1
gpio,13,0
else
gpio,12,0
gpio,13,1
endif
endon
Stap 7 – Klik op ‘Submit’.
Stap 8 – Ga naar ‘Tools’.
Stap 9 – Klik op ‘Reboot’
Je Itead Sonoff is nu klaar voor gebruik in Domoticz, nu moeten we enkel nog de juiste code aan de virtuele knop toe gaan voegen in ‘Domoticz’.
Hoofdstuk 10
Stap 1 – In ‘Domoticz’: Klik op Schakelaars.
Stap 2 – Hier zie je de daarnet aangemaakte schakelaar staan. (Zie hoofdstuk 7, stap 4)
Stap 3 – Klik op aanpassen om deze schakelaar te openen.
Stap 4 – Bij ‘Naam’: Geven we deze weer de naam “Voorkamer”.
Stap 5 – Bij ‘Schakelaar type’: Kiezen we voor “On/Off”.
Stap 6 – Bij ‘Schakelaar icoon’: Kiezen we voor “Light/Switch”.
Stap 7 – Inschakelvertraging blijft op 0.
Stap 8 – Uitschakelvertraging blijft op 0.
Stap 9 – Bij ‘Aan actie’: voeren we de volgende regel in: http://IP-van-je-module/control?cmd=event,lamp_on
Stap 10 – Bij ‘Uit actie’: voeren we de volgende regel in: http://IP-van-je-module/control?cmd=event,lamp_off
Stap 11 – ‘Beschermd’: laat ik uitgevinkt.
Stap 12 – Bij ‘Omschrijving’: Wat je zelf wil, maar kort en duidelijk is wel zo handig.
Stap 13 – Klik op ‘Opslaan’.
We zijn klaar, je schakelaar werkt, de led op de module werkt weer, en ook de drukknop op de module is in geval van nood of test bruikbaar.
Suc6
BTW: Dit hele verhaal koste iets meer tijd dan het uitzoeken hoe een en ander werkt, het uitvoeren en daarna de rommel weer opruimen……
Reacties, op en aanmerkingen maar vooral tips, nieuwe toepassingen, hacks en verbeteringen zijn welkom.
Pingback:Erik
Pingback:colani
Pingback:xrace
Pingback:De Cock Luc
Pingback:colani
Pingback:Luc Leenders