ZigBee

ZigBee is een bijzonder eenvoudige en flexibele standaard voor draadloze communicatie, onder meer voor domotica. Het is zeer energie-efficiënt, zodat het uitstekend geschikt is voor toepassing in batterijgevoede apparaten. De incompatibiliteit vanwege de grote variëteit van standaards en specificaties waarover vroeger voortdurend werd geklaagd is opgelost door het invoeren van profielen voor huis- en gebouwautomatisering, Health Care, besturing van verlichting en andere toepassingen.
Dat betekent dat alle deelnemers in een netwerk, die aan de eisen van een profiel voldoen, met elkaar (moeten) kunnen communiceren. Voor de huisautomatisering zijn de profielen Home Automation, Light Link, Smart Energy en eventueel Health Care interessant.

Centrale
De centrale in een ZigBee-netwerk wordt de Coördinator (ZC) genoemd en vormt de stam van het netwerk en tegelijk de verbinding met andere netwerken (bijvoorbeeld het internet). In de Coördinator is (ook beveiligingskritische) informatie over het netwerk opgeslagen. De netwerken kunnen ster-, boom- en maasvormig worden ingericht, waarbij we in de beide laatstgenoemde netwerktypen ZigBee-Routers (ZR) de communicatie op netwerkniveau kunnen uitbreiden.
De routers vormen knooppunten in het netwerk en distribueren de datapakketten tussen de coördinator en de randapparaten. De apparaten zelf routeren niet, maar kunnen alleen data ontvangen en verzenden.

Apparaten
In het ‘Home Automation’-gebied vinden we een lijst van circa 240 gecertificeerde apparaten voor domotica: gateways, hubs en randapparaten.
De lijst kan alleen dienen als startpunt voor het zoeken naar fabrikanten van ZigBee-gecertificeerde producten, want ze worden op de ZigBee-site alleen kort beschreven. Verdere informatie ontbreekt, vaak is er zelfs geen link naar de fabrikant. Als we bij de fabrikanten gaan zoeken, ontdekken we een aanbod van duizenden apparaten met de meest uiteenlopende eigenschappen.

Protocol/beveiliging
Het ZigBee-systeem gebruikt de wereldwijd toegelaten 2,4 GHz-band voor de communicatie. Bij de communicatie wordt de data in CCM-modus versleuteld met AES-128 volgens IEEE802.15.4.

Voor- en nadelen
Open standaard met veel ontwikkelmogelijkheden en gereedschappen die, voor ervaren ontwikkelaars, oneindig veel toepassingsmogelijkheden bieden.
Het zoeken naar apparaten is ingewikkeld en kost veel moeite. De 2,4 GHz-ISM-band is wereldwijd toegelaten, maar wordt ook door WLAN, Bluetooth, babyfoons en dergelijke gebruikt.

Terug naar Smart Home

Met dank aan Elektor Magazine