EnOcean

EnOcean is een ontwikkelaar van batterijloze draadloze technologie. Het bedrijf produceert en distribueert energie-autarkische draadloze modules voor toepassing in gebouwen, slimme woningen en het IoT. De oplossingen van EnOcean zijn gebaseerd op geminiaturiseerde energie-omzetters, energiezuinige elektronica en betrouwbare standaards voor draadloze communicatie in het sub-1-GHz-bereik (EnOcean-Wireless) en in het 2,4GHz-bereik (ZigBee of met 2.4 GHz (Bluetooth Low Energy) modules.

De clou van de EnOcean-technologie is dat de energie voor de draadloze modules van de apparaten lokaal wordt geproduceerd door energie-omzetters, dat kan zijn door beweging, licht of temperatuur(verschil). Om dat te laten werken moet met kleine hoeveelheid gewonnen energie uiterst spaarzaam worden omgegaan. Dat betekent niet alleen het toepassen van energiezuinige hardware, maar ook een goed doordacht energiemanagement en energie-efficiënte communicatie.

Het samenwerkingsverband EnOcean-Alliance levert een groeiend ecosysteem van EnOcean-gebaseerde batterijloze draadloze schakelaars en sensoren die werken in het sub-1GHz-bereik en staat garant voor de interoperabiliteit van de producten die gebruik maken van de EnOcean-standaard. De EnOcean-standaard voor draadloze communicatie is sterk gericht op verlichtings-, verwarmings- en klimaatregeling.

Centrale
Verschillende fabrikanten die met de EnOcean-standaard werken, bieden gateways aan voor montage op een DIN-rail of als standalone apparaat.
Deze apparaten maken niet alleen een TCP/IP-verbinding met de router en met internet, maar bieden ook ondersteuning voor het koppelen met andere bussystemen of protocollen zoals KNX, DALI of ModBus.

Apparaten
EnOcean ontwikkelt en levert batterijloze draadloze modules en helpt fabrikanten van producten met betrouwbare en onderhoudsvrije draadloze sensoroplossingen, bijvoorbeeld schakelaars met en zonder versleuteling, magneetcontacten, aanwezigheidsmelders en temperatuursensoren. Vooral de verschillende energie-omzetters en draadloze modules die als ‘losse onderdelen’ worden geleverd zijn interessant voor eigen ontwikkelingen.
Zo’n 150 fabrikanten leveren apparaten die voldoen aan de EnOcean-standaard (en de Europese regelgeving). Op de website van de EnOcean-Alliance vind je heel veel verschillende schakelaars, maar ook draadloze sensoren voor temperatuur, positie, aanwezigheid, licht, vochtigheid, klimaat, water, evenals actuatoren zoals dimmers, relais, servomotoren en ruimteregelaars.

Apps
De software voor het besturen van de EnOcean-installatie met een pc of van veraf met een smartphone of tablet werkt met een koppeling met de gateways van de verschillende fabrikanten.

Protocol/beveiliging
Het protocol is heel energiezuinig. Er
wordt gebruik gemaakt van SRD bij
868 MHz en voor veiligheidskritische
toepassingen wordt AES128-versleute-
ling gebruikt.

Voor- en nadelen
Onderhoudsvrij, goed doordacht en modern draadloos systeem voor toepassing in de gebouw- en huisautomatisering, en een overzichtelijke website met uitvoerige documentatie van de producten. Eigen ontwikkelingen worden goed ondersteund. Sterk gericht op de automatisering van verlichtings-, verwarmings-, klimaat- en luchtbehandelingssystemen.

Terug naar Smart Home

Met dank aan Elektor Magazine