Homewizard – Review

HomeWizard is sinds 2010 op de markt en dus al een oud gediende op de domotica markt. Van oorsprong een Nederlands bedrijf waar we best een beetje trots op mogen zijn. Alle hardware en software word door hunzelf ontwikkelt.

Eind oktober 2013 is HomeWizard overgenomen door Smartwares. Smartwares is bekent van het merk Elro. Hierdoor zijn er meer mogelijkheden gekomen om de producten breder te gaan verkopen. Zo zijn nu bijvoorbeeld de producten ook te verkrijgen in Frankrijk en zie je reclames op de televisie.

Ze bieden een totaalpakket aan voor alle soorten en maten domotica. Dit varieert van het aansturen van je verwarming tot het schakelen van je verlichting. Je kunt dus alles in, en rond, je huis draadloos bedienen.

“Al vanaf € 179 aan de slag”

De Homewizard onderscheidt zich door het gebruik van de 433MHZ (KAKU) protocol. Je kunt al voor een laag bedrag instappen. Producten worden verkocht via hun eigen website en via derden.

Een “starter pakket” is te verkrijgen voor € 239,00 via de HomeWizard website.

Wat krijg je:

De starter kit bevat de volgende onderdelen:

– Controller HomeWizard
– 2x schakelaar/tussenstekker
– 1x afstandsbieding
– Handleiding HomeWizard (Engels/Nederlands)
– Handleidingen van diversen modules
– Adapter
– USB naar mini USB kabel (voor aansluiten op PC)

HomeWizard

Het aansturen van de diversen modules gaat door middel van de controller (de HomeWizard). Het bedienen zelf gaat via een APP (iOS/Android/Website) of via de meegeleverde afstandbediening.

Installatie: De installatie is vrij gemakkelijk als je de stappen volgt in de bijgeleverde handleiding. Zelfs een leek kan het systeem aan de gang krijgen.

“Zeer gebruiksvriendelijk systeem”

Natuurlijk zal je net zien dat het bij mij niet 1 keer goed ging (kreeg geen 3 groene lampjes) volgens mij kwam dit doordat mijn telefoon naar mij 5GHZ wifi ging verbinden. Even aan- en uitzetten en daarna deed hij het. Denk dat andere gebruikers hier geen last van hebben.

Installatie kun je trouwens doen via je PC (maar dan wel de kabel gebruiken) of de APP (Android/iPhone/iPad).

HomeWizard overal te gebruiken:

Als je klaar bent met de installatie dan is de HomeWizard nog niet buiten je netwerk te bereiken. Wat natuurlijk wel wenselijk is. Je kunt dit activeren door in te loggen op de website of op de activeer knop te klikken van je bevestigingsmail (binnen 24 uur).

Je moet hierna via de APP zorgen dat de online verbinding gebruikt gaat worden. (Menu >> Instellingen >> Gebruik HomeWizard Online).

HomeWizard Online omgeving:

Als je ingelogd bent op de online omgeving van HomeWizard kun je daar een aantal zaken regelen.

“De APP detecteert automatisch of je thuis of afwezig bent”

Backup:

Er kan bijvoorbeeld een backup worden gemaakt van je huidige configuratie. Handig als je wat terug wilt zetten. Er wordt overigens automatisch elke maand een backup gemaakt.

APP Online:

De APP via je browser. Het is niet mogelijk om notificaties te ontvangen en in te stellen.

Weather widget

Je eigen weather widget delen en installeren op bv. facebook, website, forum, etc. Later meer over de weather functionaliteit.

SMS dienst

Zelfde functionaliteit als notificaties maar dan via SMS. Dit is wel een betaalde dienst (25 berichten voor €5,00).

Toevoegen van modules:

Bij de starter kit zitten 2 schakelaars/tussenstekkers, 1 thermometer en een afstandsbediening welke toegevoegd kunnen worden aan het systeem.

De modules maken gebruik van een unieke RF code om te communiceren. Er zijn zenders en ontvangers. Een ontvanger is bijvoorbeeld een schakelaar en zender is bijvoorbeeld een magneetcontact. De RF codes van een zender moeten worden geleerd door een ontvanger. Je kan de RF code door meerdere ontvangers laten leren. Dus je kunt meegeleverde afstandsbediening gebruiken maar ook de HomeWizard om te schakelen.

Een nadeel van dit systeem is dat er geen ontvangstbevestiging is, er is namelijk geen 2 weg communicatie zoals bij z-wave. HomeWizard heeft het systeem wel zo gemaakt dat de kans dat het signaal niet aankomt zeer klein is.
Helaas zijn er wel verhalen te vinden waar dit het geval is. Dit hangt uiteraard van vele factoren af (afstand, opstakels, hoeveelheid modules, etc). Dus het hoeft niet te zeggen dat jouw systeem hier last van gaat krijgen.

Daarnaast is het bereik van de modules wat beperkt. Er zijn wel repeaters die hulp kunnen bieden, en het centraler neerzetten van de HomeWizard helpt ook nog weleens.

Je mag officieel de modules niet te dicht naast elkaar zetten (50cm ruimte). Dit kan soms een probleem zijn als je bijvoorbeeld je stereo en TV wilt schakelen en ze op de zelfde plek staan.

Of dit echt een probleem is…lees snel verder.

Schakelaars/Tussenstekkers:

Ik ben begonnen met het leren van 1 tussenstekker/schakelaar. Er zit een aparte handleiding bij, maar je kunt beter de APP volgen.

Start de APP op en open het menu en ga naar “Nieuwe sensor”. De APP vraagt dan wat je wilt toevoegen, in dit geval willen we een schakelaar toevoegen dus selecteren we deze.

Vervolgens vraagt de APP om een naam dus voeren we deze in. Stop nu de tussenstekker/schakelaar in het stopcontact en druk op de Learn knop (2 sec. ingedrukt houden). Druk dan in de APP op “genereer nieuwe code”. De nieuwe code is nu toegevoegd en de module is klaar voor gebruik.

“Simpeler kan het niet”

Als je de schakelaar met de hand bediend dan zal deze status niet aan de HomeWizard worden gestuurd. Dit komt omdat de schakelaar alleen maar kan ontvangen. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden, het kan dus voorkomen dat de status niet klopt.

Heb je de 2 schakelaars/tussenstekkers dicht naast elkaar gezet dan reageren ze beide erg slecht. HomeWizard raadt ook aan om de afstand altijd meer dan 50 cm. te houden.

Afstandsbediening:

Zoals gezegd kun je ook de afstandsbediening gebruiken om bv een schakelaar aan te zetten. Verwijder het plastic-lipje en volg de handleiding om de afstandsbediening aan de schakelaar te koppelen. Het is ook mogelijk om de afstandsbediening aan de HomeWizard te koppelen en een scene te starten.

Acties:

Er is een mogelijkheid om met sensoren zoals bv een deurcontact, temperatuursensor, etc een actie aan te maken. Een actie kan bv zijn dat als het deurcontact opengaat er een lamp aan moet gaan en een notificatie verstuurd moet worden. Zo kun je dus een aantal zaken automatiseren.

Het is dus niet mogelijk om meerdere sensoren te gelijk aan een scene te koppelen en hier één actie op uit te laten voeren. Dus bijvoorbeeld: als het deurcontact open is en bewegingsmelder heeft beweging, dan mag je schakelaar x aanzetten.

Het is ook niet mogelijk om bv een regel te maken als de temperatuur tussen de 20 en 22 graden is dan voor actie x uit. Het geheel is dus wat beperkt maar zal voor de meeste mensen voldoende zijn.

Timers:

Naast bovenstaande acties is het mogelijk om, met bv een schakelaar, verschillende timers aan te maken. Je kunt dan bv een lamp op tijdstip x aan laten schakelen.

Het maken van scenes:

Met scenes kan je bv meerdere schakelaars om een bepaalde tijd aan-/uitzetten. Je kunt ook aan een scene een knopje op de afstandsbediening koppelen.

IP schakeling:

Om de HomeWizard verder uit te breiden naar andere systemen kun je een IP schakeling aanmaken. Hiermee kun je bv een http post doen naar een ander systeem.

Shared Weather:

Een leuk toevoeging bij de HomeWizard is de Shared Weather functionaliteit. Gebruikers kunnen hun temperatuursensoren delen. Hierdoor krijg je het weerbeeld van bijna heel Nederland te zien. Een gebruiker bepaalt zelf of hij wel of niet deelt.

Notificaties:

Je kunt via de HomeWizard notificaties sturen naar je smartphone. Deze notificaties kun je koppelen aan diverse zaken (zoals je hierboven al hebt kunnen lezen). Je moet wel eerst je smartphone koppelen en dan kun je verder gaan. Notificatie kan zowel via SMS als via je notificatie scherm van je telefoon.

Maximaal aantal modules:

Er kunnen aan de HomeWizard niet oneindig modules gekoppeld worden. Onderstaand een overzicht van de mogelijkheden:

  • 40 Schakelaars/dimmers
  • 20 Awareness sensoren (totaal van bewegingsmelders + magneetcontacten + deurbellen + rookmelders + schemersensors)
  • 15 Somfy RTS ontvangers
  • 10 IP camera’s
  • 5 Thermometers
  • 5 Wattchers
  • 1 HeatLink
  • 1 EnergyLink
  • 1 Windmeter
  • 1 Regenmeter

Overige mogelijkheden:

Naast dit basispakket kan de HomeWizard uitgebreid worden met verschillende modules. Dit kunnen bijvoorbeeld deurcontacten, bewegingssensoren, stekkerdozen, etc, zijn. Daarnaast is er een Energy Link waar je energie-verbruik mee kunt zien via jouw P1 poort.
Er is ook een mogelijkheid om je verwarming te koppelen aan het systeem doormiddel van de Heatlink. Er is zelfs een mogelijkheid om je individuele thermostaatknoppen te regelen. Mooi dat dit allemaal kan.

Conclusie:

Als je begint met domotica is dit een leuk systeem waarmee je goedkoop aan de slag kunt. Wil je wat meer zelf kunnen regelen en ingewikkelde scenes kunnen maken, dan zijn andere systemen geschikter.

Ik maak zelf gebruik van z-wave en de Zipato controller, welke oneindige mogelijkheden biedt maar de HomeWizard heeft mij wel verrast. Het is zeer gebruiksvriendelijk en je kunt er toch al wel heel wat mee.

Je moet wel kunnen leven met het feit dat het systeem niet altijd goed reageert en de lokale bediening geen update geeft naar het systeem. Ik zou hier persoonlijk niet goed tegen kunnen maar alles heeft natuurlijk zijn prijs. HomeWizard is wel bezig om met hun 868Mhz protocol deze problemen (en nog wat andere zaken) op te lossen. Je kunt hier informatie vinden over deze nieuwe protocol.

+

Lage instap prijs
Zeer veel mogelijkheden (verwarming, zonwering, energie monitoring, etc)
Gemakkelijke installatie
Support voor HUE, iRobot
Geen abonnement
Nederlands product 🙂

Signaal naar ontvangers komt weleens niet aan
Bereik kan soms een probleem zijn
Geen uitgebreide scripting mogelijkheden
Geen terugkoppeling bij lokale bediening
Signaal van 433MHZ is gemakkelijk te onderscheppen. Hierdoor is het systeem niet 100% geschikt als beveiligingssysteem.