POE – Power Over Ethernet

Power over Ethernet of PoE is een technologie om stroom en data te leveren over een standaard twisted-pair-kabel in een ethernetnetwerk. De technologie wordt gebruikt om netwerkapparatuur zoals VoIP-telefoons, webcams, switches, antennes voor draadloze netwerken en zeer kleine computers zoals embedded systems en tabletcomputers van stroom te voorzien. Gelet op het beperkte vermogen dat een netwerkkabel kan overbrengen, is deze techniek niet haalbaar voor grotere verbruikers zoals servers of werkstations.

Het gebruik van PoE maakt een extra voedingsadapter overbodig. Dit is vooral handig als het netwerktoestel ingezet moet worden op een plaats waar stroomvoorziening via het stopcontact moeilijk haalbaar is.
Dit gebruikt de 4 aders die je niet gebruikt voor data (4,5 en 7/8) het is maar Fast Ethernet in deze 802.3af standaard.
Maximaal 15.4 watt per device.

Ik heb ze al gezien met 8 poorten en 48 volt/65 watt power brick voor rond de € 24 via aliexpress. Maar voor een of 2 cameras zijn er ook losse voedingen voor enkele euro’s te koop.
Je moet wel opletten als je een POE+ cameras als een PTZ koopt.
Die werken niet op 802.3af, en dan moet je een 802.3AT switch hebben (ander protocol werkt over 8 aders samen met data) en levert maximaal 25.5 watt.
Als je meer dan 25 watt nodig hebt, moet je naar POE ultra toe..(802.3bt met 55 of 90 watt)

Endspan_en_Midspan
PoE kan op twee manieren aangeboden worden: door een PoE-enabled ethernet-switch of via een aparte injector. Veel ethernet-switches voor zakelijk gebruik zijn naar keuze beschikbaar met of zonder PoE. Een switch die gebruikt gaat worden om werkplekken van ethernet te voorzien zal dan vaak een PoE-switch zijn om (vooral) het VoIP-toestel van stroom te voorzien, terwijl een vergelijkbare switch in een datacenter (waarop vooral servers zullen worden aangesloten) juist zonder PoE gebruikt zal worden. Een PoE-switch zal immers een veel zwaardere voedingsmodule moeten hebben om ook alle aangesloten apparaten van stroom te voorzien.

Als slechts een zeer beperkt aantal apparaten aangesloten op een switch PoE nodig hebben, kan het efficiënter zijn om een externe injector te gebruiken: via een speciale koppelkabel wordt hierbij een stroomvoeding aangesloten op een ethernetkabel.

Wordt de stroom geleverd door de switch, dan wordt er gesproken van een end-span, terwijl een externe injector een mid-span-device wordt genoemd.[1]

De tegenhanger van de injector is de splitter, die de voedingsspanning op de ethernetkabel omzet en beschikbaar maakt op een aparte voedingskabel. Hiermee kunnen netwerktoestellen die niet zijn ontworpen voor PoE toch zonder aparte stroomvoorziening worden gebruikt.

Standaarden
De originele technologie staat bekend onder de naam IEEE 802.3af. Een standaard-netwerkkabel maakt gebruik van 4 van de 8 aders van de kabel. Bij PoE worden de overige aders gebruikt om stroom te leveren. Dit omvat een specifiek protocol, waarbij eerst gemeten wordt of er een PoE-toestel aangesloten is, welk vermogen nodig is, en pas dan zal op de lijn de nodige elektrische spanning aangeboden worden. Dit is zeer belangrijk, aangezien sommige toestellen de niet-gebruikte aders kortsluiten. De originele standaard laat vermogens toe van 15,4 watt per aderpaar. Als 4 van de aders gebruikt worden voor de vermogensoverdracht, betekent dit dus een maximum van ongeveer 36 watt. Met wat verlies in de kabel blijft er dus een nuttig vermogen over van ongeveer 30 watt.

Opvolger 802.3at
De opvolger van PoE is de IEEE 802.3at-standaard (die ook wel PoE+ wordt genoemd). Deze standaard gebruikt vier aders. Deze vier aders worden gebruikt voor zowel data- als stroomoverdracht. De standaard werd in november 2009 geratificeerd.[2] Het is in de standaard van 2009 niet toegestaan dat één eindpunt tegelijkertijd de stroom van beide aderparen gebruikt.[3] Een mogelijke toepassing van de verhoogde stroomcapaciteit van de nieuwe standaard is voeding te leveren aan een actief apparaat ‘onderweg’: een enkele interface van een PoE-enabled switch kan een remote switch van stroom voorzien.