Raspberry Pi Zero W

Raspberry Pi Zero W - Afmetingen: h 65 × b 30 × d 5 mm / 9 gram
Raspberry Pi Zero W – Afmetingen: h 65 × b 30 × d 5 mm / 9 gram

Een jaar geleden lanceerde Raspberry Pi zijn laatste model: de Raspberry Pi 3. Met een quad-core processor en ingebouwde wifi en bluetooth eigenlijk gewoon een volledige pc voor slechts een paar tientjes. Voor de echte knutselaars lanceerde de organisatie achter de microcomputer een paar maanden eerder al de Raspberry Pi Zero. Minder rekenkracht en aansluitingen, maar ook kleiner en goedkoper (maar 5 euro!). Echt bedoeld voor Internet of Things-projectjes.

Deze Raspberry Pi Zero krijgt vandaag, op de vijfde verjaardag van de Raspberry Pi, een upgrade. De Zero is nu verkrijgbaar met wifi en bluetooth. Hierdoor is het makkelijker om draadloos verbinding te maken met de computer en wordt het aantal mogelijkheden dus vele malen groter.


Verder is deze Raspberry Pi Zero W, zoals hij heet, gelijk aan zijn voorganger. Er zit een 1 GHz dual-core processor in, 512 MB werkgeheugen en diverse compacte connectoren waaronder micro-USB en mini-HDMI. Wifi en bluetooth hebben echter wel een prijskaartje, want de Zero W is twee keer zo duur als zijn voorganger. Voor een tientje haal je er één in huis.

De nieuwe Pi Zero W(ireless) lijkt in veel opzichten op zijn voorganger. Hij heeft nog steeds de singlecore ARMv6-processor (Broadcom BCM2835) met 1 GHz klokfrequentie en 512 MB werkgeheugen. Nieuw is de wireless-chip Cypress CYW43438, dezelfde als op de Raspberry Pi 3. Die ondersteunt 802.11n-wifi en bluetooth 4.1 (ook Low Energy). De grootte van het printplaatje is hetzelfde gebleven en de aansluitingen zitten op precies dezelfde plekken, zodat hij nog in de oude behuizingen past.

Door de camera- en usb-aansluiting en de Raspberry-eigen GPIO-aansluiting zijn er genoeg interfaces voor allerhande randapparaten. De nieuwe versie is nu veel beter geschikt voor draadloze IoT-toepassingen.
De enige (micro-)usb-poort blijft vrij voor het aansluiten van iets extra’s, bijvoorbeeld een usb-geheugenstick. Die kan dan op een compacte usb-to-go (USB-OTG) adapter.

In de MagPi 55 staat een interview met Roger Thornton, hoofd van het Raspberry Pi Zero W-project. Hij vertelt dat de wireless-chip op de Pi Zero W dezelfde is als op de Pi 3, maar dat de antenne anders is. Die van de Zero is geen chipantenne, maar een PCB-antenne. Hij heeft een driehoekige vorm en zit tussen de mini-hdmi- en de micro-usb-aansluitingen aan de rand van het bord. In de driehoekige holte resoneren de radiogolven met precies de juiste frequentie. De twee condensators aan de onderkant van die ’trechter’ vangen het radiosignaal op.
Die techniek is gelicenseerd van het Zweedse bedrijf Proant, zoals aan de achterkant van het bord te zien is.
Tegelijk met de Zero W is ook de officiele behuizing voor de Zero aangekondigd, in dezelfde stijl en kleurstelling als voor de Pi 3. Bij dat kleine doosje worden een korte camerakabel en drie verschillende deksels geleverd: een geheel gesloten deksel, een met een opening boven de GPIO-aansluitingen en een met een rond gaatje voor de cameramodule.

De oude Raspberry Pi en en de Raspberry Pi 3 blijven daarnaast ook nog gewoon op de markt.