Fan SHIM voor de Raspberry Pi 3A, 3B en 4

Raspberry Pi Fan SHIMMaak je Raspberry Pi 4 serieus cool met Fan SHIM! Deze 30 mm soldeer-vrije, bestuurbare CPU-ventilator met RGB-LED en tactiele schakelaar geeft je Raspberry Pi aanzienlijk betere thermische prestaties. De ventilator is daarnaast zeer stil!

De fan SHIM maakt gebruik van een push-fit header, welke gemakkelijk op de Raspberry geklikt kan worden, solderen is niet nodig! Vanwege de hoogte van de ventilator moet de header wat worden verlengd om HAT’s of pHAT’s te kunnen gebruiken.

De ventilator kan softwarematig worden aangestuurd, zodat je slim gedrag kunt programmeren, zoals het inschakelen wanneer de CPU een bepaalde temperatuur bereikt. Gebruik de LED als een handige visuele indicator om de status van de ventilator, CPU-belasting / temperatuur of wat dan ook te laten zien! De tactiele schakelaar kan ook worden geprogrammeerd, zodat je deze kan gebruiken om de ventilator in of uit te schakelen of om te schakelen tussen temperatuur gestuurde of handmatige modus.

Daarnaast is de Fan SHIM compatibel met de nieuwe Pibow Coupé 4 voor Raspberry Pi 4!

Kenmerken
Raspberry Pi Fan SHIM
30 mm 5V DC-ventilator4.200 RPMLuchtstroom van 0,05 m3 / min18.6 dB akoestisch geluid (fluisterstil)Push-fit verbindingSolderen is niet nodigRGB-LED (APA102)SchakelaarCompatibel met Raspberry Pi 4 (en 3 B +, 3 A +)Python-bibliotheek en daemon
Kit bevat
Ventilator SHIM PCB30 mm 5V DC-ventilator met JST-connectorM2,5 moeren en bouten
Instructies
1) Schuif de twee M2.5-bouten met de kant van de PCB naar boven gericht door de gaten van onderen en schroef vervolgens de moeren vast om ze vast te zetten en als afstandshouders te fungeren.
2) Duw de montagegaten van de ventilator op de bouten, met de kabelzijde van de ventilator naar beneden en de tekst op de ventilator naar boven. Bevestig met nog twee moeren.
3) Druk de JST-aansluiting van de ventilator in de aansluiting op de ventilator SHIM.

Software
Raspberry Pi Fan SHIMMet de Python-bibliotheek kan je de ventilator (aan / uit), RGB-LED en schakelaar bedienen. Er zijn enkele voorbeelden om te laten zien hoe je elke functie kan gebruiken, en een script om een daemon te installeren (een service die op de achtergrond wordt uitgevoerd) die de ventilator in de automatische modus bestuurd, waardoor deze wordt in- of uitgeschakeld wanneer de CPU een drempeltemperatuur bereikt, met een handmatige overbrugging via de tactiele schakelaar.

Notes
Bij het monteren of loskoppelen van de ventilator, of gemonteerde ventilator SHIM, mag je niet op de ventilator zelf drukken, omdat deze waarschijnlijk kan breken.Zorg ervoor dat je de SHIM op de juiste pinnen van je Pi monteert, met de Pi uitgeschakeld en de stroom losgekoppeld. Als je hem met één pin of een hele rij pinnetjes naar links verplaatst, kan dit schade aan zowel de SHIM als de pi veroorzaken.

Niet geschikt met een heatsink!
Omdat Fan SHIM pin BCM18 gebruikt om de ventilator te bedienen, en deze pin wordt ook gebruikt door I2S-audioapparaten, kan je I2S DAC’s zoals pHAT DAC, pHAT BEAT en de IQAudio-boards niet tegelijkertijd gebruiken met de Fan SHIMAfmetingen: 45x39x11mm

Montage

Montage is heel simpel en duurt minder dan 2 minuten.

 1. Met de componenten kan van de PCB omhoog, druk de twee M2.5 boutjes door de gaatjes (van onderaf) en schroef de eerste paar moertjes er op om ze vast te zetten. (Deze doen zich ook voor als spacers).
 2. Druk de waaiers monteringsgaatjes naar beneden op de boutjes met de kabel kant van de waaier naar beneden en de text op de waaier omhoog.
 3. Druk de JST connector in de socket van de Fan SHIM.

Software

De Python library laat je de waaier, RGB LED en schakelaar aansturen. Er zijn een aantal handige voorbeelden om je te laten zien hoe je elk feature kan gebruiken en een script om een daemon te installeren (een achtergond service) die de waaier in automatische modus laat draaien.

Let op

 • Let op bij het monteren dat je niet op de waaier zelf drukt! Deze is teer en breekt snel.
 • Niet compatibel met een heatsink!
 • Afmetingen: 45x39x11mm

Raspberry Pi Fan SHIM

Features

 • 30mm 5V DC fan
 • 4,200 RPM
 • 0.05 m3/min air flow
 • 18.6 dB acoustic noise
 • Friction-fit header
 • No soldering required
 • RGB LED (APA102)
 • Tactile switch
 • Basic assembly required
 • Compatible with Raspberry Pi 4 (and 3 B+, 3 A+)
 • Python library and daemon

Kit inhoud

 • Fan SHIM PCB
 • 30mm 5V DC fan with JST connector
 • M2.5 nuts and bolts