• Raspberry Pi 3B+

  De Raspberry Pi wordt steeds beter. Het is drie jaar geleden dat we een grote upgrade van de Raspberry Pi lijn hebben bekeken, en het was het wachten waard. Is de Raspberry Pi 3 B+ een upgrade is die de moeite waard is?

  De Raspberry Pi 3B+ levert een merkbare prestatiesprong in vergelijking met de Raspberry Pi 3 Model B die we begin 2016 bekeken hebben. Een aantal van de nadelen van de Raspberry Pi bestaat nog steeds met de Pi 3 B+. Maar als je op zoek bent naar een SBC voor het bouwen van bijzondere hardwareprojecten, je zelf wilt leren programmeren, of gewoon een dagelijkse lichte desktop pc wilt dan is de Pi 3 B+ een fantastische keuze.

  De hardware

  Op papier verschilt de hardware voor de Pi 3 B+ niet veel van zijn voorganger. Er is geen extra RAM, de GPU is hetzelfde, en de kloksnelheid van de processor heeft een kleine sprong gemaakt. En toch presteert de Pi 3 B+ veel beter dan de vorige borden.

  • SoC: BCM2837B0 64-bit systeem-op-chip met vier ARM Cortex-A53 CPU cores geklokt op 1.4GHz.
  • CPU: 4x ARM Cortex-A53, 1,4 GHz, 4x ARM Cortex-A53, 1,4 GHz
  • GPU: Broadcom VideoCore IV
  • RAM: 1GB LPDDR2 SDRAM 1GB LPDDR2
  • Netwerken: Gigabit ethernet (via USB-kanaal), 2,4 GHz en 5 GHz 802.11b/g/n/ac Wi-Fi.
  • Bluetooth: Bluetooth 4.2, Bluetooth Low Energy (BLE)
  • Opslag: microSD
  • GPIO: 40-pins
  • Poorten: HDMI, 3,5 mm analoge audio-/video-aansluiting, vier USB 2.0, ethernet, seriële interface voor camera’s (CSI), display seriële interface (DSI).

  Het grootste verschil tussen dit model en de Pi 3 B is de 200 MHz boost in processorsnelheid. Deze versie voegt ook een glimmende nieuwe heatspreader toe, die helpt bij het verminderen van het throttlen en het behouden van die snelheidsverhoging. Het voegt ook een beetje “chroom” toe aan het bord, net als de nieuwe afscherming rond de draadloze circuits (het kleine metalen doosje met het Raspberry Pi logo).

  De onderliggende CPU-architectuur is onveranderd gebleven evenals de hoeveelheid RAM. Iets wat wij wel jammer vinden. Misschien heeft het verhogen van het RAM naar 2GB te maken met technische of kostenproblemen waar we ons niet bewust van zijn, maar het is de hoogste tijd dat dit bord een beetje meer RAM onder de motorkap krijgt.

  De Bluetooth verbinding is bijgewerkt naar 4.2, en de netwerkmogelijkheden voegen dual-band Wi-Fi toe. De ethernetpoort is ook sneller, met twee tot drie keer betere prestaties dan zijn voorganger, maar er worden geen gigabitsnelheden gehaald. In de Raspberry Pi introductievideo wordt gemeld dat dit geen echte Gigabit ethernetpoort is. De connector mag dan wel een Gigabit-poort zijn, maar omdat het verbonden is met het board over één enkele USB 2.0 brug is de theoretische maximumproductie beperkt tot 300Mbps.


  Er zijn ook een paar veranderingen die meer van belang zijn voor mensen die op zoek zijn naar een goedkope HTPC of retro gaming console. De Pi heeft ondersteuning voor Power-over-ethernet, maar je moet dan wel de HAT-module kopen. Tot slot is er een nieuwe Power Management Integrated Circuit (PMIC) die de afzonderlijke componenten vervangt voor een soepeler stroomverbruik.

  Sinds de introductie van de Raspberry Pi 2 model B in 2015, beschikt de RPi over vier USB-poorten, wat betekent dat je een groot aantal apparaten kunt aansluiten wanneer dat nodig is. Met de Pi 3 B+ kunnen sommige gebruikers echter een USB-hub met een externe voeding een betere optie vinden.

  Raspberry Pi 3 B+ is wat strenger over zijn stroombehoefte, en een hub kan dat verlichten. De tijd dat je je kon redden met welke oude telefoon of tabletlader is al lang voorbij. Als je geen 5V/2,5 ampère lader hebt, dan zal je de nieuwe Pi niet met lagere prestaties zien werken, je zou zelfs problemen kunnen hebben met gegevensverlies. De meeste telefoon- en tabletladers leveren maximaal 1 of 2 ampère, wat gewoonweg niet genoeg is voor de Pi 3 B+.

  Gebruikers op verschillende fora beweren dat een 5V/2.4 ampère lader voldoende is, maar dat hebben we niet getest. Voor onze tests hebben we een 5V/3.0 ampère lader gebruikt, en die heeft fantastisch werk geleverd.

  Benchmarks

  Wij hebben de SBC uiteraard ook onderworpen aan enkele benchmarks. We hebben de Raspberry Pi voorzien van de nieuwste versie van de Raspbian Stretch, die in april 2019 is uitgebracht.

  Onze eerste benchmark was Sunspider 1.0.2 met de ingebouwde Chromium-browser. De laatste keer dat we deze JavaScript benchmark hebben getest met de Epiphany-browser, wat destijds de standaard was. Lagere resultaten zijn in dit geval beter, en zoals je kunt zien heeft de Raspberry Pi 3 B+ zijn voorgangers voorbijgestreefd.

  De 3B+ lag met De Octane 2.0 test wat dichterbij z’n voorganger met 352 punten verschil.

  Vervolgens hebben we de Pi 3 B+ met sysbench bekeken. Net als bij onze vorige tests voor Raspberry Pi hardware, hebben we de Pi 3 B+ de opdracht gegeven om alle priemgetallen tussen 0 en 20.000 te berekenen met behulp van een enkele thread. De Pi B+ was in staat om deze taak bijna drie minuten sneller te voltooien dan zijn voorganger.

  Ook toen we de minicomputer al zijn verwerkingskracht lieten gebruiken, voltooide hij dezelfde taak in 82,2932 seconden, een volle 41 seconden sneller dan de Pi 3 B.

  Raspberry Pi als desktop?

  De vorige versies waren al krachtig genoeg om als desktop te gebruiken en de 3B+ maakt het alleen nog maar makkelijker. Wij hebben Raspbian al een keer getest op de Raspberry Pi 3 en ondanks wat kleine frustraties was het al erg goed werken met het computertje. We zijn nu een paar jaar verder en het werken op de Pi is dankzij enkele softwarematige verbeteringen stukken beter geworden (een uitgebreide nieuwe review volgt).

  Conclusie

  Voor ongeveer 35 euro, en de toevoeging van wat randapparatuur die veel mensen al hebben liggen, kun je een leuke kleine pc voor de kinderen, een mediacenter of een klassieke spelcomputer in elkaar zetten. Ik zou de Pi 3 B+ ten zeerste aanbevelen voor elke (beginnende) programmeur, want het heeft alle tools die nodig zijn om aan de slag te gaan.

  Voor basis- en misschien zelfs middelbare scholieren is de Raspberry Pi 3 B+ geschikt als computer voor huiswerk basaal browsen – vooral als je er een mooie case voor haalt. Daarnaast zijn er ook legio hardwareprojecten waarvoor dit computertje zich voor leent. Van slimme spiegels, domotica en IoT-hub tot Terraria en Minecraft-server.


 • MQTT Broker installeren op de Rapsberry Pi

  http://www.sigmdel.ca/michel/ha/ha_add_mqtt_en.html

  Since the Raspberry Pi hosting the home automation software will always be on, it makes sense that it should host the MQTT broker. One of the best known Open source MQTT broker is Mosquitto which is what I installed following the instructions found on that site.

   

  To use the Mosquitto Debian repository at Mosquitto.org, you must import the repository package signing key and then make the repository available to apt:

  pi@rpi2b:~ $ wget http://repo.mosquitto.org/debian/mosquitto-repo.gpg.key
  pi@rpi2b:~ $ sudo apt-key add mosquitto-repo.gpg.key
  pi@rpi2b:~ $ cd /etc/apt/sources.list.d/
  pi@rpi2b:/etc/apt/sources.list.d $
  sudo wget http://repo.mosquitto.org/debian/mosquitto-jessie.list

  The package can now be installed and, to clean up, the Mosquitto repository key can be erased.

  pi@rpi2b:/etc/apt/sources.list.d $ cd $home
  pi@rpi2b:~ $ sudo apt-get udpate
  pi@rpi2b:~ $ sudo apt-get install mosquitto
  pi@rpi2b:~ $ rm mosquitto-repo.gpg.key

  The broker is now installed.

  There is no requirement that the broker be on the same computer as the Domoticz server. The broker could be installed on any computer on the network including a router. If it happens to be running OpenWrt then it should be very easy to integrate the broker as Mosquitto provides a binary.

  Playing with MQTT

  There is not much that can be done with just the MQTT broker alone. We will add some mosquito clients. You can follow Elliot Williams excellent instructions which have been my guide to MQTT. Instead of installing Mosquitto clients on the Rasberry Pi as suggested by Elliot, I installed them on my Ubuntu desktop using the Software Center. It can be done with Synaptic or even with apt-get in a terminal window. The keyboard combination that opens a terminal in Ubuntu is Alt + Ctrl + T.

  michel@hp:~ $ sudo apt-get install mosquitto-clients

   


 • Domoticz installeren op Linux Mint of Ubuntu

  Domoticz is natuurlijk het meest ideaal op een Raspberry Pi, deze kan dag en nacht draaien met een heel laag stroomverbruik, heeft geen koeling nodig, is klein, maakt geen geluid en zo zijn er nog vele voordelen te verzinnen.

  Maar om deze ook op je desktop te installeren zijn ook wel wat redenen voor te verzinnen, testen, templates bouwen, enz.

  Op linux is dat simpel uit te voeren, er is geen .Deb bestand

  Open een terminal met bijvoorbeeld ‘putty’ en voer uit:

  curl -L https://install.domoticz.com | bash

  Binnen 5 minuten klaar…


  Of je kan deze ook handmatig compileren, dat is wat meer werk….. maar op onderstaande wijze is het in een half uurtje voor elkaar.

  Voer dan uit:

  sudo apt-get install build-essential -y
  sudo apt-get install libboost-dev libboost-thread-dev libboost-system-dev libsqlite3-dev subversion curl libcurl4-openssl-dev libusb-dev zlib1g-dev python3-dev
  sudo apt-get install cmake
  sudo apt-get install git
  git clone https://github.com/domoticz/domoticz.git domoticz
  cd domoticz
  git pull
  cmake -DCMAKE_BUILD_TYPE=Release .

  make

  Dit kan even duren, wacht rustig af, ik doe dat meestal met een kopje koffie en een sigaartje……


 • MQTT installeren en configureren in Domoticz

  De eerste pagina die we moeten volgen is Domoticz MQTT wiki.

  Log in op je Domoticz server, ik mijn geval een Raspberry Pi, en ik gebruik daarvoor Putty.
  We gaan eerst alles updaten en dan de volgende pakketten installeren: NPM, Node.js, Node RED en Mosquitto.

  Na deze installatie gaan we onze Domoticz installatie en kiezen voor de Hardware pagina: Instellingen > Hardware. Hier gaan we een nieuwe ‘MQTT client Gateway met LAN interface’ aanmaken.


 • Wunderground weerdata ophalen in Domoticz

  Zodra een account hebt en je api key is aangemaakt kun je testen of je deze data ook kunt ophalen. Voer uit in je terminal:

  Dit is de data van Weerstation Geertruidenberg http://wsgb.nl


  Voor een vliegveld in de buurt welke dus geen ‘PWS’ is gebruiken we deze opdrachtregel. Voer uit in je terminal:

  Dit is vliegbasis Gilze-Rijen

  Real-time solar data : azimuth, Altitude, Lux sensor… forum (https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=10077&start=100)


 • NTP timeserver in Raspberry Pi

  In Raspbian Stretch kun je de tijd synchroniseren met een internet (NTP) server via poort 123 met het comando ‘timedatectl’ in de terminal, voer uit:

  timedatectl

  Het resultaat zou zoiets moeten zijn:

  Je kunt je tijdzone wijzigen als deze niet goed staat in ‘raspi-config’, voer uit:

  sudo raspi-config


  Mocht je NTP zoeken, deze is in Raspbian Stretch is ntp niet geïnstalleerd, dit kun je doen met de volgende opdrachten, voer uit: Lees verder  Post ID 3559


 • Raspbian Stretch installeren op je Micro SD kaart

  Download het image bestand, lees hier verder

  Plaats je Micro-SD kaart in je kaartlezer.

  Open nu Etcher, lees hier verder

  Als je Flash Comple ziet is Raspbian Stretch op de SD kaart geïnstalleerd.

  Nu moeten we nog 2 dingen doen:

  1. SSH aanzetten zodat je de PI kan beheren.
  2. WiFi aanzetten als je geen lan gebruikt. (daar gaan we maar even vanuit)

  1: Blader naar de boot partitie op je SD kaart, deze heet ook gewoon ‘boot’, maak daar een leeg bestand met de naam ‘ssh’, dit kan vanuit je desktop met je rechtermuisknop, of in de terminal met de opdracht:

  touch ssh

  2: Nu moeten we nog een bestandje aanmaken voor de WiFi, dat moet in de ook in de map ‘boot”, omdat we dit ook moeten bewerken doen we dit met nano, voer uit:

  nano wpa_supplicant.conf

  En we voegen in dat bestand de volgende regels toe:

  Je moet aanpassen:

  • country=NL
  • ssid=”je-wifi-netwerknaam”
  • psk=”je-wifi-wachtwoord’

  Opslaan doen we met:

  Sla de wijzigingen op, dit doe je met ctrl+x, y, enter.

  Na het booten moet je even in je router of andere dhcp server kijken wat het ip-adres van je nieuwe pi is, of je gebruikt een netwerkscanner, is gebruik zelf meestal ‘Angry-IP-Scanner’, maar vanaf de commandoregel kan dat met ‘arp’. voer uit:

  sudo apt-get install arp-scan

  Nu moeten we nog weten wat de naam van je netwerkkaart is, voer uit:

  ifconfig

  In mijn geval is dit ‘enp6s0’ maar dit is ook vaak ‘eth0’

  Nu kunnen we kijken wat er in ons netwerk aanwezig is, voer uit:

  arp-scan --interface=eth0 --localnet

  In de resultaten zie je dan vanzelf je pi verschijnen als [IP-adres] – [MAC-adres] – [Raspberry Pi Foundation]

  Je kunt nu met bijvoorbeeld putty naar je PI

  Inloggen als ‘pi’, met als wachtwoord ‘raspbian’.

  Je wachtwoord wijzigen doe je als volgt, voer uit:

  passwd

  En geef je huidige wachtwoord op, in dit geval ‘raspbian’, en daarna 2x je nieuwe wachtwoord.

  Het beste kun je nu gelijk alle software naar de laatste versie van Raspbian Strech opwaarderen, voer uit:

  sudo apt-get update

  sudo apt-get upgrade

  En met lsmod  krijg je een mooi overzicht van je hardware en software op je pi.

  Dat was het, suc6


 • Foscam FI9912P

  Beveiligingscamera’s zijn bezig met een flinke opmars, steeds meer fabrikanten storten zich op deze IoT-tak en we worden doodgegooid met apparaten die ons veilig moeten houden. Vandaag kijken wij naar een camera van een bedrijf dat z’n sporen al verdiend heeft in deze wereld: de Fi9912P van Foscam.

  Foscam bestaat al sinds 2007 en bouwt al jaren IP-camera’s en babymonitoren en werkt daarnaast aan een platform dat compatibel is met Android en iOS en werkt met verschillende cameramodellen. Het bedrijf heeft door de jaren heen een hoop verschillende modellen uitgebracht en wij gaan aan de slag met de Fi9912P Outdoor Wi-Fi Camera. Lees verder  Post ID 3559


 • Soorten RGB strips

  Wat is het verschil tussen de led types 5050, 3528 etc.?

  De meest voorkomende led-modules in flexibele ledstrips zijn de types SMD 5050 en SMD 3528. Het belangrijkste verschil tussen deze types is dat de SMD 5050 led-module uit drie ledchips is opgebouwd, terwijl de SMD 3528 maar uit één ledchip is opgebouwd.

  Lees verder  Post ID 3559