Wat is een Arduino?

ArduinoUno_R3_Front
Arduino UNO R3

Als je op zoek gaat naar leuke elektronische projecten op het internet kom je niet onder de naam Arduino uit. Het opensource systeem wordt onder andere gebruikt voor Internet-of-Things-toepassingen, robots en leuke DIY-projecten. Wat is Arduino nu precies en waarom het zo leuk is om te experimenteren met dit voordelige systeem?

Arduino is een soort van zeer klein en goedkoop (opensource) moederbord. Hij kostte op het moment van schrijven ongeveer 15 euro. Voor meer informatie over de verschillende soorten Arduino’s KLIK

Arduino heeft door het grote aanbod uitbreidingen zeer veel toepassingen, gaande van led-lichtjes laten knipperen tot een alarm voor brand en gasgeur.

Met de Arduino kun je op basis van een input een output regelen. Bijv. als er beweging wordt geconstateerd in een ruimte, gaat een lamp aan. Of als er een schakelaar omgezet wordt, dat een electro motor gaat draaien. Er zijn vele mogelijkheden. Op deze website kun je allerlei voorbeelden vinden die je kan gebruiken voor je Arduino.

Naast deze sensoren bestaat er ook shields: deze integreren verschillende sensoren en modules in 1 printplaat die gemakkelijk op de Arduino aangesloten kan worden. Deze shields worden vaak verkocht als kit, en moeten dus nog wel gesoldeerd worden.

Voor het voeden van de input poorten van een Arduino, maak je gebruik van electronica. Dat kunnen simpele enkelvoudige componenten zijn (zoals een lichtcel) tot complete elektronische schakelingen op een printpraat (om bijv. te ‘voelen’ of er 220 Volt op een draad staat). Hetzelfde geldt voor de output poorten. Je kunt er iets eenvoudigs als een LED op aansluiten, maar ook bijvoorbeeld een meer ingewikkelde schakeling op een printpraat om een elektronische wisselschakelaar op 220 V aan te sturen. Bijvoorbeeld voor het schakelen van een lamp op 220 V.

Moet je een ervaren programmeur of electrotechneut zijn? Nee! Een beetje affiniteit is natuurlijk handig, maar iedereen kan dit leren. Je begint met iets eenvoudigs en leert al doende. Voor je het weet, bouw je je eigen robot, alarmsysteem of 220V. schakelingen!

Met de Arduino, een hoop fantasie en een actieve community is het mogelijk om eigen producten te maken, bestaande producten te veranderen of te verbeteren en om een nieuwe industrie op te zetten.

De community rondom DIY prototyping is enorm. Mensen delen ideeën, schema’s, programmeercode en werken samen aan nieuwe producten. Dat is enorm fascinerend. Vooral omdat het niet alleen de techneuten zijn. Juist door toegankelijke software en hardware als de Arduino zullen andere disciplines zich mengen in de community en kunnen interessante samenwerkingsverbanden ontstaan.

Tot slot een paar goede bronnen voor meer nieuws en inzicht over de Arduino en voorbeelden.