Domoticz op de Raspberry Pi

Inleiding:
Domoticz is een een huis automatiserings systeem, wat door lage systeemeisen kan draaien op de Raspberry Pi, (vanaf Model B of B+ met 512 MB RAM) Alleen als je heel veel apparaten in huis wilt aansturen, komt de krachtiger Raspberry Pi 2 Model B met 1 GB RAM, een quadcore-processor en vier usb2.0-poorten van pas.
Domoticz kan gebruikt worden om je slimme meter uit te lezen, aansturen van lichtschakelaars, en andere domotica hardware. Domoticz kan goed overweg met diverse breed gedragen protocollen, waaronder z-wave op basis van de opensource – openzware – library en 433.92MHz (klik-aan klik-uit).

Er zijn echter ook koppelingen die je wat minder snel verwacht, zoals met meeste slimme thermostaten, waaronder ook de Essent E-thermostaat (Nadeel: Je maakt dan nog steeds gebruik van het netwerk van Essent).


De Raspberry Pi installeren:
In de handel zijn genoeg controllers te verkrijgen om je huis aan te sturen. Maar met deze software en onze Pi bouwen we deze zelf. Dus op de Raspberry Pi moet je die software zelf installeren.

Een van de meest uitgebreide stukjes software van Nederlandse makelij is Domoticz. Maar eerst installeren we het besturingssysteem op onze Raspberry Pi.
Na het downloaden van het .zip bestand moet je deze uitpakken en de image op de SD-kaart schrijven voor de Raspberry Pi. Onder Linux gebruik ik daarvoor ‘Etcher‘, en onder Windhoos kan dit met ‘Win32 Disk Imager’. Is de image geschreven naar de micro of gewone SD-kaart (afhankelijk van uitvoering), plaatsen we deze in de Raspberry Pi en starten deze op.

(LET OP: vanaf versie ‘Jessie‘ staat SSH niet meer automatisch aan, door in de map /boot van je SD-kaar een leeg bestand aan te maken met de naam ssh zal deze worden geactiveerd). Heb je een windows pc waar je de image op heb geschreven naar je SD-kaart is het onmogelijk om in de map /boot te komen. Dan kun je dit ook vanaf de prompt op je pi zelf doen, (inlognaam: pi en het wachtwoord: raspberry) voer uit:

(dan weet je gelijk je DHCP IP-adres, schrijf dit op)

Na de herstart inloggen met ‘PuTTy‘ via SSH met de inlognaam: pi en het wachtwoord: raspberry. Dit kun je het beste gelijk veranderen via de configuratie, voer uit:

of

en volg de aanwijzingen op.

(Lees de instructies in de Readme.txt welke bij de image zit)


Hier staat alle documentatie voor de Raspberry Pi, en hier de snelstartgids.


Is de Pi opgestart en kun je er via SSH bij dan gaan we gelijk zorgen dat de laatste software erop staat, voer uit:

Deze update zal niets aan de instellingen veranderen en er alleen voor zorgen dat van alle geïnstalleerde software de laatste versie erop staat.

Wil je een vast IP Adres op je Raspberry Pi, lees dan dit KLIK


 Installatie Domoticz:

Als je bovenstaande hebt overgeslagen (zoals ik zelf ook vaak doe) gaan eerst het systeem updaten, voer uit:

sudo apt-get upgrade

En nu installeren we Domoticz.

Dit kan vanuit de terminal door uit te voeren:

Download de manual van Domoticz voor de uitgebreide installatiehandleiding. (Voor vragen over Domoticz kunt u terecht op het zeer druk bezochte en uitgebreide forum)

Onder bewerking

Installeer Rasbian Stretch (2018)

Installeer Raspbian Buster (2019)

Laatste wijziging 8 november 2019