HomeMatic van eQ-3

De Duitse eQ-3-groep biedt onder de naam HomeMatic smart-home-producten aan voor de besturing van allerlei verschillende functies in huis. Meer dan tachtig verschillende HomeMatic-componenten worden draadloos (SRD) bestuurd, gecontroleerd en geconfigureerd vanuit een centrale.

De centrale:
De HomeMatic-centrale CCU2 regelt als centraal element veel besturings-, controle- en configuratietaken voor alle apparaten in de installatie. De centrale communiceert draadloos met de apparaten (via SRD 868 MHz). De centrale wordt bediend met een internet-browser op de pc via het HomeMatic-besturingsscherm WebUI, dat veel functionaliteit biedt: configuratie en bediening van de HomeMatic-apparaten, opvragen van de status, aanbrengen van directe koppelingen tussen apparaten, die ook zonder de centrale actief blijven, evenals het opzetten van complexe besturingstaken en eigen logicafuncties.
Er is voor de centrale een WLAN-gateway voor koppeling met het internet verkrijgbaar en ook een van de pc onafhankelijk systeem voor weergave van de status. De componenten zijn via een LAN of een adapter voor draadloze communicatie ook zonder centrale te configureren.

De apparaten:
Er zijn meer dan tachtig verschillende HomeMatic-apparaten in de toepassingsgebieden verwarming/klimaat/weer (radiator- en wandthermostaten, ruimte- en buitenluchtsensoren), licht/schakelaar/drukknop (schakelaars, druktoetsen en dimmers), rolluiken/markiezen (aansturing van motoren voor rolluiken), beveiliging/bewaking (rook-melders, bewegingsmelders, watermelders, alarmgevers, hellingsensoren, bewegingsdetectoren), ramen/deuren (deur/raamcontacten, deurslot- en raambesturingen), afstandsbedieningen.

De apps:
HomeMatic maakt voor het programmeren en besturen gebruik van de WebUI. Onder de menukeuze ‘Software en Apps’ worden (commerciële) Apps van andere aanbieders gepresenteerd, die besturing en controle via een smartphone of pc (iOS, Android en Windows) mogelijk maken.

De protocol-beveiliging:
SRD 868 MHz met AES-128-versleuteling.

De voor- en nadelen:
HomeMatic-systemen zijn gemakkelijk verkrijgbaar, goed gedocumenteerd en goedkoop. Er zijn veel apparaten, maar weinig speciale oplossingen zoals een besturing voor Hue-verlichting. Er zijn verborgen bijkomende kosten door apps en programmeersoftware.

De bijzonderheden:
Naast het beschreven HomeMatic-systeem is het nieuwe HomeMatic IP ingevoerd. Dit systeem heeft geen huiscentrale, maar verbindt de apparaten
via een access point en de internet-router met een cloud-service, die de configuratie van de apparaten voor zijn rekening neemt. Besturing en controle werken via apps (op iOS en Android).
Op dit moment zijn er alleen nog apparaten voor de toepassingsgebieden verwarming/klimaat en beveiliging/bewaking, producten voor verlichting en de besturing van rolluiken zouden binnenkort moeten volgen.