digitalSTROM

De Zwitserse smart-home-fabrikant digitalSTROM maakt, voor de data-overdracht tussen de netwerkcomponenten onderling en met de centrale, gebruik van de normale elektrische bedrading. De gewenste apparaten worden met behulp van kleine intelligente koppelingen met een geïntegreerde hoogspanningschip (zoals met kroonsteentjes) met het lichtnet verbonden.
Er is dus geen extra bekabeling nodig.
Intelligente IP-apparaten worden via WLAN aangekoppeld. De besturingseenheden, zoals de server en de digitale stroommeter, zijn in behuizingen bedoeld voor montage op een rail ondergebracht en kunnen in de meterkast rechtstreeks achter de beveiligingsschakelaar (zekering) geklemd worden.

De centrale:
In elke stroomkring zit een digital-STROM-meter (dSM) als busmaster voor de communicatie met de dS-apparaten en dS-klemmen. Voor koppeling met andere groepen worden de dS-meters via een tweedraads bus (RS485)met elkaar verbonden. De server als platform voor dS-Apps is weliswaar optioneel, maar eigenlijk onontbeerlijk (er is een server voor montage op een DIN-rail en een losse versie). De server zorgt voor de verbinding met het internet (afstandsbediening via computer of smartphone) en maakt lokale toegang tot het huisnetwerk voor configuratie van de dS-toepassingen mogelijk. De server wordt via de RS485-interface met de dS-meters verbonden. De betrouwbaarheid van de lichtnetcommunicatie wordt gegarandeerd door een netfilter.

De apparaten:
Voor het aansluiten en besturen van de verschillende soorten apparaten levert digitalSTROM actuatorklemmen (die een beetje lijken op bonte legostenen) met verschillend, voorgeconfigureerd gedrag van standaardapparaten, waarmee de schakelaars, druktoetsen, sensoren, lampen, rolluiken, alarmgevers en elektrisch geregelde verwarmingskranen met volledige functionaliteit met het netwerk worden gekoppeld. De functies van de klemmen (in/uitschakelen, dimmen, communiceren, kleine programma’s uitvoeren, stroom meten) zijn configureerbaar en kunnen met andere apparaten worden gekoppeld voor het realiseren van uitgebreide scenario’s. Naast de klemmen zijn er ook snoerschakelaars/dimmers, relais- en lichtbesturingsmodules, een radiatorkraanbesturing en andere modules met geïntegreerde dS-chip. Verder zijn bij diverse fabrikanten ook lampen met ingebouwde dS-chip verkrijgbaar, die out-of-the-box zelfstandig in het dS-systeem kunnen worden opgenomen.

De app(s):
Op de website van digitalSTROM staan op dit moment twaalf apps en services om gratis te downloaden, waarmee functies zoals schakelklokfuncties, aanwezigheidssimulaties of meldingen van het huis zonder speciale kennis gemakkelijk in te richten zijn.
dS biedt ook een NFC-transponder aan, waarmee we met een NFC-enabled smartphone en de NFC-app voorgeprogrammeerd acties kunnen initiëren.

De protocol-beveiliging:
Draadgebonden en daardoor veilig voor aanvallen, communicatie tussen apparaten en digitale stroommeter via het lichtnet van de woning, RS485 tussen de digitale stroommeter en de server, versleuteld WLAN-communicatie.

De voor- en nadelen:
Betrouwbare data-overdracht via het lichtnet, waardoor weinig veranderingen in de elektrische installatie nodig zijn, praktische railmontage van de besturingscentrale.
Behoorlijk kostbaar.