Wat is een IP Camera

Wat heb ik nodig?

IP-camera’s zijn camera’s met een Netwerk of WiFi kaart. Hierdoor kan je ze koppelen met je netwerk en kan je de beelden op je smartphone en tablet bekijken. En natuurlijk kan je ze ook opslaan op een NAS of een NVR (Netwerk Video Recorder).

Op deze pagina kun je lezen welke opties er zijn, zodat je de beste camera voor jouw situatie kan kiezen.


De stroomvoorziening van een camera

Een camera heeft stroom nodig anders werkt hij niet. Er zijn 3 mogelijkheden om de camera te voorzien van stroom.
Een binnencamera kan vaak gewoon met een stekker/voeding aangesloten worden. Voor een buitencamera heb je een stopcontact nodig en dat is niet altijd beschikbaar. Je kunt de voedingskabels echter vaak vrij simpel verlengen en een binnen-stopcontact gebruiken. Als alternatief kan je dan een camera nemen met een ingebouwde accu of je kiest voor een POE-gevoede camera.
PoE staat voor Power Over Ethernet, oftewel je voegt stroom toe aan je netwerkkabel. Een speciale switch is hiervoor vereist, een zogenaamde PoE switch. Of je gebruikt een goedkope PoE injector welke op Banggood een AliExpress voor een paar Euro te koop zijn. (lees ook PoE)


Data verbinding

De meeste camera’s hebben zowel de mogelijkheid om hem via WiFi of bedraad aan te sluiten op je lokale netwerk.
Gebruik zo veel mogelijk de bedraade optie. De betrouwbaarheid en datasnelheid is hoger dan bij een WiFi connectie en je kan bij sommige camera’s zelfs je voeding meesturen met de netwerkkabel (POE).
Wil je toch een draadloze verbinding, er zijn camera’s die een eigen protocol gebruiken waarbij de snelheid en bereik geen probleem vormen.


Ingebouwde bewegingsmelder

Alle camera’s hebben een ingebouwde bewegingsmelder. Hiermee kan de camera bij beweging een melding sturen naar je e-mail adres, of hij kan de beelden opslaan. Bij de meeste camera’s (m.u.v. PTZ) kan je een gebied selecteren waarbij hij beweging registreert. Dit om te voorkomen dat bewegende struiken je harde schijf of mailbox vol spammen met foto’s en video’s. Ook regen kan een spelbreker zijn. Hang hem onder een afdak of pas de gevoeligheid aan. Sommige camera’s hebben een ingebouwde SD-kaart reader. De meeste camera’s (met uitzondering van de EZVIZ) kunnen de beelden ook opslaan op een NAS (Surveilance Station) of op een speciale NVR. Dit is een ontvanger met hardeschijf. Hoe groter de schijf hoe langer je beelden op kunt slaan voordat ze verwijderd worden. Een 2TB schijf kan makkelijk 1 maand beelden bewaren van 4 camera’s.


Nachtzicht

Inbrekers hebben een voorliefde voor de nacht, dan is het immers donker. En in het donker werken de meeste camera’s niet zo goed. De voorbeelden bij opsporing verzocht zijn vaak bedroevend. In het algemeen geldt, hoe duurder de camera, hoe licht gevoeliger de sensor en hoe minder licht ze nodig hebben voor goede beelden. Word het echt te donker dan kan infrarood de uitkomst bieden. De beelden worden dan wel grijs i.p.v. kleur, maar je ziet in ieder geval iets. De kracht van de infrarood lamp in en rondom de lens bepaalt het bereik (5-50 meter). Een nadeel van infrarood licht is dat het spinnen(webben) aantrekt. Dus let er wel op dat je regelmatig met een plumeau langs de lens gaat.
In de meest gevallen is 10 tot 15 meter nachtzicht voldoende voor de meeste toepassingen.


Bewegen en zoomen oftewel PT en PTZ

PT staat voor Pan Tilt, links rechts/op neer bewegen. En de Z staat voor zoom. Sommige camera’s hebben optische (echte zoom) en andere camera’s hebben alleen digitale zoom. PT camera’s zijn vaak veel duurder, en je hebt kans dat ze net de verkeerde kant op staan. Overweeg dan om 2 vaste IP-camera’s te kopen. Dan zie je altijd alles. PT(Z) camera’s hebben ook vaak de mogelijkheid om posities vooraf in te stellen zoals, ‘voordeur’, ‘keukendeur’ of ‘garagedeur’. Druk je op die knop dan draaien ze automatisch naar de juiste positie. Let er wel op dat de zoom-positie niet altijd meegenomen word in de preset!


Resolutie

De resolutie is belangrijk, maar minder dan mensen denken. Overdag ziet alles er scherp uit, maar vooral ’s avonds krijgt de gemiddelde camera het moeilijk. En dat los je niet op met een hogere resolutie, maar met een betere lichtgevoelige lens.
Laat je dus niet gek maken door 8Mp camera’s. Daarbij komt dat je daar alleen wat aan hebt bij opslaan op een NAS of NVR. Als je via 4G kijkt dan streamed de camera vaak een lagere resolutie, anders wordt het beeld veel te schokkerig. Tenzij je de mainstream gebruikt om de beelden op te halen. Maar bij een hogere Mp camera heb je ook weer een beter netwerk nodig met een hogere bandbreedte.
Bij digitaal inzoomen heb je natuurlijk wel veel aan een betere resolutie. 3Mp zijn voor de meeste toepassingen ruim voldoende.


Communicatie

Sommige camera’s hebben ingebouwde microfoons en soms zelfs speakers (2-weg communicatie). De camera lijkt dan steeds meer op een video deurbel (zonder bel functie). In de praktijk word het niet veel gebruikt.
In een dergelijk geval kun je ook kiezen voor een video deurbel.


Gezichtsherkenning en privacy shutter

Sommige camera’s hebben de optie om gezichtsherkenning te doen. Andere camera’s hebben ook privacy shutters, een mooie optie als je zelf niet gefilmd wilt worden als je thuis bent.


Koppeling met smarthome controllers

Sommige camera’s hebben de mogelijkheid tot een koppeling met, bijvoorbeeld, een Z-wave controller. Zo kun je de beelden van de camera in je smarhome app bekijken. Wat het voordeel daarvan is vragen wij ons af. Ook is het zo dat de beeldkwaliteit verslechterd waar neer je de beelden ophaalt met een domotica controller. Een andere leuke toepassing is om de camera op een bepaalde preset te zetten bij bewegingsdetectie door een slimme-bewegingsmelder of een slimme raamdeursensor. Wel is het van belang dat de controller http commando’s kan versturen.


Nu ben je een klein beetje op de hoogte van wat wel en niet mogelijk is, de keuze blijft toch nog steeds afhankelijk van budget, persoonlijke voorkeuren en technische mogelijkheden