Foscam FI9912P

Beveiligingscamera’s zijn bezig met een flinke opmars, steeds meer fabrikanten storten zich op deze IoT-tak en we worden doodgegooid met apparaten die ons veilig moeten houden. Vandaag kijken wij naar een camera van een bedrijf dat z’n sporen al verdiend heeft in deze wereld: de Fi9912P van Foscam.

Foscam bestaat al sinds 2007 en bouwt al jaren IP-camera’s en babymonitoren en werkt daarnaast aan een platform dat compatibel is met Android en iOS en werkt met verschillende cameramodellen. Het bedrijf heeft door de jaren heen een hoop verschillende modellen uitgebracht en wij gaan aan de slag met de Fi9912P Outdoor Wi-Fi Camera.De naam zegt het al. Deze beveiligingscamera kan niet alleen binnenshuis, maar ook buitenshuis gebruikt worden. De stevige metalen behuizing kan tegen een stootje en een flinke regenbui. Aan de voorkant vind je de Full HD-lens, omringd met twee LED-ringen voor het schijnen van infrarood licht (nightvision). Aan de achterkant vind je de aansluiting voor de Wifi-antenne en aan de onderkant zit een dikke, stevige kabel met aansluitingen voor ethernet, video, audio, voeding en een resetknop.

Verder wordt de camera geleverd met een UTP-kabel, voeding, Wifi-antenne, montageschroeven en een torx-tool om de camera mee te openen en/of de cameravoet bij te stellen.

Foscam FI9912P
Foscam FI9912P

Installatie

Foscam raadt aan de camera eerst met je router te verbinden met de ethernetkabel alvorens het apparaat op te hangen en te verbinden via Wifi. Daarnaast wordt aangeraden de Foscam-app te gebruiken om de ip-cam te configureren. Deze is beschikbaar voor iOS en Android. Als de app eenmaal is geïnstalleerd, moet je (uiteraard) een account aanmaken. Voeg daarna de camera toe door “Mijn camera’s” te selecteren en op het plus-teken te drukken en de qr-code onderop de camera in te scannen. De camera wordt toegevoegd en kan worden beheerd vanaf je smartphone. De netwerkkabel kan eventueel worden losgetrokken en via de app kan de camera worden ingesteld om via Wifi te verbinden.

Als je liever geen app gebruikt, kan je ook inloggen op de Foscam-website en alles via je webbrowser beheren of dedicated applicaties downloaden voor desktop-gebruik. Er zijn applicaties voor macOS en Windows. Linux-gebruikers vissen helaas achter het net en zullen het moeten doen met enkel de webinterface.

Als dat allemaal is gedaan, zal de app je automatisch de beelden van de verbonden camera(‘s) laten zien en kan je foto’s of video-opnames maken en opslaan op je smartphone of in de cloud. Daarnaast is er onderin een tijdlijn zichtbaar waarop je kan zien op welke momenten de camera iets bijzonders heeft vastgelegd. Als je deze feature wilt gebruiken, zal je echter wel een abonnement moeten aanschaffen. De beelden worden namelijk opgeslagen in de Foscam-cloud en daar moet voor worden betaald. Je kan een abonnement afsluiten door op de onderstaande banner in de app te drukken of via de website een abonnement af te sluiten. Overigens krijg je, als je een nieuwe camera aanschaft, een gratis basis-abonnement waarmee je acht uur per maand aan video kan opslaan in de cloud.

Mocht je dit allemaal niet willen, kan je ook de beelden opslaan op een micro-SD-kaart die onderin de camera kan worden geschoven. Ook kan je, als je een NAS (van Synology of QNAP) hebt de beelden opslaan op deze apparaten. Dit doe je door in de software van de NAS de camera op te geven.

Over Foscam

Foscam levert een breed en diep programma met beveiligingscamera’s waarmee je je woonhuis of bedrijfspand als een havik in de gaten kunt houden. En in veel situaties is dit meer dan voldoende. Het gaat immers om het afschrikeffect richting plegers van gelegenheidscriminaliteit. Heb je twee rechter handen en een vrije zondagmiddag tot je beschikking, dan kan je dit – met de juiste materialen en gereedschappen – prima zelf.

Een camera die via het bekabelde netwerk wordt gevoed en over dezelfde kabel haar beelden levert is natuurlijk de beste methode. Dergelijke PoE-camera’s (Power over Ethernet) zijn eenvoudig te installeren en de werking is doorgaans het meest stabiel. Toch zijn er situaties denkbaar waarin een PoE-variant minder geschikt is. Denk eens aan de situatie waarbij je een camera wilt bevestigen aan je vrijstaande garage of gastenverblijf achter op het ruime perceel.

In dit geval kan een wifi-variant interessant zijn. Hierbij is het echter wel belangrijk dat er binnen een stroomvoorziening voorhanden is om de camera te voeden. Is de afstand tot de stroomvoorziening binnen te groot, dan levert de importeur uit voorraad verlengkabels zodat er tijdens de installatie geen onveilige situaties zullen ontstaan. Welke variant je ook kiest, Foscam heeft de juiste camera en optionele installatiematerialen voorhanden.

Gebruik

De camera is zeer makkelijk te gebruiken. Zowel de webinterface als de applicaties wijzen voor zich. Als je een cloud-abonnement hebt kan je in de tijdlijn in een oogopslag zien wanneer er beweging (of geluid) is gedetecteerd en dat kan direct worden teruggekeken. Het beeld kan worden gepauzeerd en er kunnen ook foto’s worden gemaakt (deze worden opgeslagen op je smartphone). Ook video kan via deze manier worden opgeslagen. Deze kunnen ook gedeeld worden met anderen (deels afhankelijk van de abonnementsvorm).

De groothoeklens (met een diagonaal van 105 graden) zorgt ervoor dat je een lekker breed blikveld hebt beelden worden in Full HD opgenomen en de kwaliteit is zeer goed, ook als het donker is. De grote hoeveelheid infrarood-leds zorgen ervoor dat ‘s nachts de beelden nog steeds helder zijn en de bewegingsdetectie werkt zeer goed, misschien soms zelfs wel iets te goed. We kregen af en toe te maken met false positives als er een mot, blad of vogel voor de camera langs ging. Ook als deze objecten ver weg van de camera waren, en dan hadden we de gevoeligheid zelf nog op laag staan. Gelukkig kan het detectiegebied wel worden aangepast waardoor het aantal false-positives wat kan worden teruggebracht, maar dat gaat, in vergelijking met sommige andere beveiligingscamera’s die wij hebben getest een beetje op een lompe manier.

Aan de andere kant hebben we uiteraard liever dat zo’n camera iets gevoeliger is en af en toe een false positive doorgeeft dan andersom en kwaadwillenden een keertje niet detecteert met alle gevolgen van dien.

Foscam FI9912P
Foscam FI9912P

Sensor grootte

De opgeslagen beelden dienen uiteraard wel bruikbaar te zijn. Indien je de ruime parkeerplaats van je bedrijfspand of ruim woonoppervlak wil monitoren, dan zal een twee megapixelcamera niet voldoende resolutie hebben om over deze gehele oppervlakte bruikbare beelden te leveren. Zelfs indien je meerdere camera’s op een dergelijk ruim perceel plaatst is de keuze voor een hogere resolutie wenselijk. De meesten zullen echter geen landhuis bezitten en bovendien een kleiner deel van het perceel willen bewaken. Indien de maximale reikwijdte zo’n twaalf tot vijftien meter bedraagt levert een 2MP sensor al hele bruikbare beelden op.

Wij besluiten een camera op onze oprit te plaatsen. Aangezien we binnen een afstand van drie meter een stroomvoorziening voorhanden hebben en geen trek hebben om netwerkkabels via de kruipruimte naar de camera te trekken verkiezen we een wifi-camera. Om deze te plaatsen hoeven we – in principe – enkel een gaatje in het dakbeschot te boren, een dotje siliconenkit rond de voedingskabel te spuiten, de camera via wifi aan te melden met de Foscam app en klaar.

Foscam App

Het aanmelden van de camera geschiedt in slechts een paar minuten. Hierna is het een kwestie van de camera configureren, de gevoeligheid instellen en… uitproberen. Bij aankoop van een Foscam camera levert de fabrikant een gratis cloud abonnement voor de duur van een jaar met de camera mee. Via de app kan een abonnement op een cloud opslagdienst worden aangeschaft en opgewaardeerd. Ook kan je met een hele grappige ‘gok feature’ je abonnement opwaarderen of korting(en) stapelen voor extra cloud functies. Dit is beslist aan te bevelen, want het basis abonnement biedt slechts een (gratis) opslagfaciliteit van 8 uur.

In het startscherm van de Foscam app worden alle bij deze app aangemelde camera’s met beeld getoond. Wil je meer specifieke informatie of live stream van een betreffende camera inzien, dan kan deze camera met een druk op het beeld worden benaderd. Hier zie je vervolgens onderin een tijdlijn met hierin geaccentueerde balkjes. Dit zijn de momenten dat de camera iets heeft vastgelegd. Zo is het dus eenvoudiger om een bepaalde situatie terug te kijken. Van deze betreffende situatie kan je met de knoppen in het midden van het scherm ofwel een afbeelding, of een filmfragment (bij een premium abonnement) delen.

Wil je graag een full-screen weergave, dan is het 90 graden kantelen van de telefoon of tablet voldoende voor een volscherm weergave. Ook hier kan je met de toetsen rechts in het scherm de video-stream pauzeren om de foto op het juiste moment met de fotobutton vast te leggen. Onderop het scherm wordt wederom de tijdlijn getoond. Zowel bij nacht en op de dag zijn deze FHD opnames met een resolutie van 1920 bij 1024 beeldpunten scherp en bruikbaar.

Conclusie

We kunnen vrij kort zijn over de Foscam, het is een zeer goede, stevige beveiligingscamera die doet wat het moet doen. De app geeft je veel mogelijkheden om de camera te beheren maar heeft, omdat het een universele applicatie is, wel een aantal functies die niet door de camera worden ondersteund. Daar moet je dus wel rekening mee houden. Ook doet de app erg z’n best om je een abonnement aan te smeren. Dit is natuurlijk iets waar alle beveiligingscamera-fabrikanten proberen geld te verdienen en dat is op zich niet zo raar. Continue online-opslag van videobeelden kost natuurlijk aardig wat en voor niets gaat de zon op.

Gelukkig zijn de meldingen op dat gebied niet al te irritant en zijn de prijzen redelijk waardoor je het zeker kan overwegen. Wil je dat echt niet, dan zijn er ook mogelijkheden om je video’s lokaal op te slaan (op Micro-SD of NAS). Het apparaat is dus ook goed te gebruiken zonder dat je ergens aan vast zit, een mooi pluspunt.

Kortom, de Foscam FI9912P is een mooie camera die je rustig buiten kan hangen en genoeg mogelijkheden heeft om huis en haard goed in de gaten te houden. En hij is nog met een prijs van €109 nog redelijk betaalbaar ook.

FOSCAM FI9912P 2 Megapixel IP camera met WIFI 

De Foscam FI9912P voor buiten is een zeer goede IP camera en met zijn grote kijkhoek van 106 graden , geschikt voor prive en zakelijk gebruik en daarom perfect voor de beveiliging van uw Huis, Bedrijf of Omgeving. De Foscam  IP camera FI9912P heeft een standaard netwerkaansluiting, maar kan ook via WIFI gebruikt worden en is dus op meerdere manieren aan te sluiten. Door de nieuwe chipset heeft u een uitstekende beeldkwaliteit bij zowel dag als nacht. Foscam staat borg voor een goede service en er komen regelmatig (beveiligings) updates uit,  zodat de camera continue verbeterd wordt. Deze IP camera is uitgerust met zeer veel opties, zoals infrarood licht voor s’nacht, IR cut tegen overbelichting en natuurlijk bewegingsdetectie, email notificatie enz. Met de gratis APP (IOS & Android) kunt U deze camera overal ter wereld bekijken ( via internet ). De IP camera is geschikt voor heel veel besturingssystemen zoals WINDOWS, MAC, IOS, en ANDROID.

Minpunten:

 • Beperkte instelbaarheid detectiegebied
 • Niet bruikbaar onder linux

BELANGRIJKSTE KENMERKEN FOSCAM FI9900P

 • 2.0 megapixel, 1920 x 1080 pixels
 • Grote kijkhoek van 106 graden
 • SD geheugenkaartslot (max 128GB)
 • H264 compressie
 • Bewegingsdetectie
 • Emailfunctie
 • FTP upload
 • 2.0 megapixel
 • WIFI ondersteuning
 • IR CUT
 • HDR/WDR functie
 • 5x Digitale zoom zonder kwaliteitsverlies

Fabrieksspecificaties:

name FI9900P
sensor type 1/3″CMOS
display resolution 2.0 MegaPixels(1920*1080)
frame rate 30fps
IR CUT
minimal illumination 0 Lux (met IR lllumination)
lens type f:2.8mm,F:1.2
diagonal viewangle 118°
horizontal viewangle 106°
infrared mode Automatic or manual
nightvision 20m
ethernet
wireless IEEE 802.11b/g/n
wireless security WEP,WPA,WPA2
p2p
external I/O N/A
802.3af PoE N/A
internal card slot N/A
poweradapter 12V/1A
video format H.264
multi stream Dual streams
movement detection
planned recording
build-in ddns server
browser support IE, Safari
os support Windows,MAC,Android,iOS
day night
firewall supported IP Filtering
privacy mask
user accounts Three userlevels
2 way audio
built-in microphone N/A
external speaker input
built-in speaker N/A
external speaker output
waterresistent IP66
dimensions(mm) 98*65*62(L*B*H)
power consumption <5W
operating temperature -20°C~60°C(-4°F~140°F)
humidity 10%~80%non-condensing
certification CE,FCC,RoHS

Bijlagen: