Continu meten met Explane kwestie van weken

Ontwikkelaar René Kuijf testte een tiental dB-meters voor het continu meten met Explane (foto: René Kuijf)
Ontwikkelaar René Kuijf testte een tiental dB-meters voor het continu meten met Explane (foto: René Kuijf)

Vanmiddag bezocht een delegatie van SchipholWatch de ontwikkelaar van Explane op de Raspberry PI. We keken onze ogen uit. Het lijkt nog maar een kwestie van weken voordat iedereen voor een relatief klein bedrag (of we bouwen het zelf met een oude Raspberry PI) een meetstation kan aanschaffen dat geen vliegtuig mist.

De geluidsmeter op de foto is een Benetech GM1356, deze is in China te koop tussen de €25 en €35 binnen 4 weken in huis en gratis verzonden.

De Raspberry is een heel klein computertje van een paar tientjes. Gekoppeld aan een dB-meter registreert het apparaatje continu het omgevingsgeluid. Het knappe aan deze versie is dat het systeem zelfstandig vliegtuigen herkent en deze inclusief het gemeten geluidsniveau doorstuurt aan de database van Explane. De android app is al in gebruik.

Ook het aantal vliegtuigen geteld
Uniek van de vaste opstelling is dat nu ook een goed beeld kan worden gekregen van de frequentie waarmee vliegtuigen overkomen. Waar de app voor de smartphone afhankelijk is van de gebruiker die op een knop drukt om een meting door te sturen, stuurt de Raspberry íeder passerend vliegtuig automatisch door.

Omdat het aantal overkomende vliegtuigen een belangrijke parameter is in de ervaren overlast door omwonenden, zien wij dit als een belangrijke ontwikkeling.

De Raspberry kan straks compleet gebruiksklaar worden geleverd door ontwikkelaar René Kuijf voor een bedrag van circa 150 euro, inclusief kabels en geluidsmeter. En met de slimme software geïnstalleerd.

Explane op de Raspberry meet iedere seconde het geluidsniveau. Als een vliegtuig wordt herkend, wordt de gegevens doorgestuurd aan de Explane-database (foto: René Kuijf)
Explane op de Raspberry meet iedere seconde het geluidsniveau. Als een vliegtuig wordt herkend, wordt de gegevens doorgestuurd aan de Explane-database (foto: René Kuijf)

Doe-het-zelvers
Voor handige doe-het-zelvers publiceren we een handleiding op internet inclusief een link naar de benodigde software. Daarmee kan dan voor een bedrag van naar schatting 100 euro zelf een werkend systeem worden gebouwd.

Ook gegevens voor RIVM
Explane op de Raspberry levert twee soorten gegevens aan onze database. De eerste soort is de ‘traditionele’ Explane-data, voor opname in de website Aviation Noise Reports by Explane. De tweede feed leggen we vast op verzoek van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Die gegevens bevatten metingen van het geluidsniveau op iedere seconde van de dag, dus ook als er geen vliegtuig overkomt.

RIVM gebruikt die data om berekeningen over het vliegtuiglawaai af te zetten tegen het normale omgevingsgeluid. In een stad is er doorgaans meer omgevingsgeluid dan op het platteland, het RIVM wil kunnen onderzoeken of die verschillen uitmaken voor de perceptie en gevolgen van vliegtuiggeluid voor omwonenden.

Bron: https://schipholwatch.nl/2019/09/20/continu-meten-met-explane-kwestie-van-weken/

Op Twitter: https://twitter.com/SchipholWatch