Een vast IP adres instellen op de Raspberry Pi

Een vast IP adres in Raspbian Stretch

Wanneer je op de Raspberry Pi gebruik maakt van Raspbian met de Pixel Desktop dan is het vrij simpel om via de grafische interface en de netwerkinstellingen de RPI een vast IP adres tegeven. Gebruik je Raspberry Pi (headless) zonder monitor of maak je gebruik van het Lite image dan kun je de netwerkinstellingen via Terminal aanpassen.

Op het moment dat je gebruik wilt maken van een vast IP adres in plaats van een door de DHCP server toegekend dynamisch IP nummer dan moet je de netwerkinstellingen aanpassen. Sinds de Jessie release van Raspbian is de procedure hiervoor gewijzigd.

Een backup maken van de netwerkinstellingen

Maak een kopie (backup) van de huidige netwerk instellingen, mocht er iets fout gaan dan kun je altijd terugkeren naar de huidige instellingen, voer uit:

sudo cp /etc/dhcpcd.conf /etc/dhcpcd.conf.backup 

Een vast IP adres instellen

Log in met behulp van Putty met SSH op je Raspberry Pi en open het dhcpcd.conf bestand met behulp van de nano editor:

Bekijk je huidige configuratie met het volgende commando, voer uit:

ifconfig 

Zoals je kunt zien in de naam van interface andere als in vorige versies van Raspbian, bij mij op een Raspberry PI 3B+ is dat nu: “eth0” en de Wifi  is “wlan0” je moet dit dus onthouden, of opschrijven….

Voer nu uit:
sudo nano /etc/dhcpcd.conf 

Voeg de onderstaande regels (ONDERAAN) toe aan het bestand toe, bijvoorbeeld:

Sla de wijzigingen op, dit doe je met ctrl+x, y, enter.

Gebruik bij het toevoegen van de regels vanzelfsprekend een IP configuratie die werkt binnen je eigen lokale netwerk.

interface eth0 staat voor de fysieke netwerkaansluiting op de Raspberry Pi, wil je de draadloze netwerk adapter een vast IP adres geven gebruik dan de naam van je WLAN op te vragen met ifconfig

static ip_address= Het IP adres (10.0.0.105) dat je wilt gebruiken gevolgd door het subnet masker, in dit voorbeeld staat /24 voor 255.255.255.0. Alle IP adressen binnen de reeks 10.0.0.0 t/m 10.0.0.254 worden hierdoor als lokaal netwerk gedefinieerd.

static routers= Vul hier het adres van je router in, verkeer naar een IP adres buiten het lokaal netwerk wordt doorgestuurd naar de router. (In ons geval is dat 10.0.0.138 de MikroTik 1100AHx4 Dude Edition)

domain_name_servers= Om een internet domein naam om te kunnen zetten naar een IP adres is een DNS server nodig. 8.8.8.8 verwijst naar de Google DNS server, je kunt deze zonder problemen gebruiken of vervangen door de DNS van je internet provider. (In ons geval is dat 10.0.0.2 een Raspberry Pi 3B met PiHole, en 10.0.0.138 als backup naar de MikroTik 1100AHx4 Dude Edition router)

Sla de wijzigingen op, dit doe je met ctrl+x, y, enter.

Herstart hierna je Raspberry Pi om de vaste IP configuratie te activeren, voer uit:

sudo reboot -h 0 

Na de reboot is je Raspberry Pi te bereiken op het vaste IP adres je net hebt toegekend.