
Wat is het?
De ZT-MD1 is een LCR-meter, verkleind tot een pincetformaat. Het is niet de gebruikelijke multimeter ter grootte van een pincet. Het is een speciaal gereedschap dat speciaal is ontworpen om condensatoren, inductoren en weerstanden te karakteriseren met kwaliteitsfactoren. Het gebruikt een AC-signaal voor alle metingen. Continuïteit is toegevoegd, samen met controle van gelijkrichterdioden.
Wat is het niet?
Dit apparaat is geen typische SMD-multimeterpincet. Er wordt geen spanning ondersteund. Er worden geen LED’s of zenerdiodes gemeten. Uw typische DMM-pincet werkt voornamelijk in het DC-bereik. De ZT-MD1 heeft één zeer belangrijke missie: een LCR-“brug”meter zijn voor reactieve componenten.
Wat u krijgt
Het apparaat wordt geleverd met een semi-rigide draagtas met ritssluiting, een oplaad-/datakabel en een kleine handleiding. In de tas houdt het schuimrubberen inzetstuk het apparaat stevig vast en het net houdt de accessoires vast. Online ontvangt u firmware-updates met alle verbeteringen en kwaliteitsverbeteringen die na de verkoop worden uitgegeven. Het apparaat heeft selecteerbare EN- en CN-talen.
Eerste indruk

Het display is een OLED-kleurenscherm, dat vanuit alle hoeken perfect zichtbaar is. Het lettertype is vetgedrukt en de informatie is overzichtelijk. Mijn “oude” ogen hebben geen probleem met het lezen van dichtbij of van veraf zonder enige aberratie. Ik heb nooit problemen gehad met het onderscheiden van vergelijkbare cijfers zoals 5 en 6. De helderheid is instelbaar als u de batterijduur wilt verlengen of het potentiële inbranden van de emitterpixels wilt verminderen. U kunt ook de automatische uitschakeltimer wijzigen van standaard 15 minuten naar 5 minuten. Andersom kunt u naar 120 minuten gaan of deze timer volledig uitschakelen. Het apparaat heeft een oplaadbare lithium-ioncel binnenin met rode oplaadfunctie en blauwe LED-afwerking. Een pictogram op het scherm houdt uw laadniveau bij, ik heb het nooit veel zien dalen. Het apparaat is klein, lichtgewicht, gemakkelijk vast te houden en in te knijpen. De punten zijn puntig, bijna parallel en geplateerd met goud over nikkel. Ze hebben een gepolijste afschuining aan de punt om ze smaller te maken. Wanneer je de pincet gebruikt om te testen, sluiten ze naar binnen in een zeer scherpe hoek, waarbij de punten elkaar eerst raken en de rest met een kleine opening. Dit werkte prima voor mij, anderen willen ze misschien meer naar binnen wijzen voor betere in-circuit manoeuvres. De punten blijven goed uitgelijnd door te knijpen. Hoewel ik de meter laat zien tijdens het opladen, moet hij worden gebruikt als er niet wordt opgeladen.
Firmware
Het ZOYI pincet kwam met de v1.5 software geïnstalleerd. De volgende dag na ontvangst bracht ZOYI v1.6 uit, waarmee de snelheid van de hoge weerstandsmetingen werd verbeterd. Een paar dagen later kwam v1.7 uit, waarmee de lage weerstandsrespons werd verbeterd, data-export werd toegevoegd en een Engelse spelfout werd gecorrigeerd. De link naar de firmware is momenteel: https://zotektools.com/firmware-update-md1/
Ik heb geen nadelen ondervonden van het upgraden van firmware. Het proces was eenvoudig, soepel en er werd niets aan de functies afgedaan. Ze bieden een YouTube-video aan over hoe het wordt gedaan en de link staat in de opmerkingen. Er was daarna geen herkalibratie nodig. Ik vond dat de metingen hetzelfde waren, misschien iets beter voor hoge weerstand.
Gegevensexportfunctie
Versie 1.7 was degene die gegevensexportmogelijkheden toevoegde. Tijdens de upgrade vraagt uw pc of u het apparaat wilt formatteren. Als u “ja” antwoordt, wordt er een partitie op het apparaat toegevoegd die een reservoir voor de gegevens is. Daarna werkt uw apparaat als een 256 KB USB-station wanneer het apparaat is ingeschakeld en is aangesloten op een pc. Let op: activeer de firmware USB-opstartfunctie niet om toegang te krijgen tot exportgegevens – schakel in plaats daarvan het apparaat in om het scherm te meten en sluit het aan op een computer. Dit proces wordt getoond in de tweede helft van hun YouTube-video over hoe u kunt upgraden. Zodra het opslaggebied is geactiveerd, worden de gegevens elke keer dat u op “HOLD” drukt, toegevoegd aan het bestand “record.txt”. U kunt een nieuw bestand starten door het originele tekstbestand te hernoemen of het van de USB-stick te verplaatsen, maar alleen als deze is aangesloten op een pc. Aan het einde van deze review zal ik een afbeelding plaatsen van hoe het tekstbestand eruitziet.
Automatische of handmatige modi
Standaard selecteert de ZT-MD1 in de meeste gevallen automatisch de juiste modus. Het detecteert of het onderdeel als capacitief, inductief of resistief wordt beschouwd. Perfect als u een ongemarkeerd onderdeel hebt waar u niet zeker van bent. Als u aan de uiteinden van het bereik van de meter werkt of als u wilt dat de tester zich op een van deze eigenschappen richt, kunt u de modi R, C en L doorlopen. Hierna hebt u toegang tot de diodetest- of continuïteitstestfuncties voordat de lus teruggaat naar Auto. Ik ontdekte bijvoorbeeld dat als ik een krokodillendraad in de automatische modus aansluit, deze overschakelt naar “L” en een paar tienden van een microhenry rapporteert. In plaats daarvan wilde ik misschien de weerstand van de draad meten. Ik kon op de modusknop klikken totdat ‘R’ voor mijn meting werd weergegeven om de eenheid te dwingen te doen wat ik wilde.
Interface

Bovenaan zitten de enige drie knoppen. Ze zijn intuïtief en gemakkelijk in te drukken met de linkerhand terwijl u meet met uw rechterhand, rustend op de gebogen ruimte tussen vinger en duim. De schermoriëntatie kan in het menu worden omgedraaid, maar de knoppen blijven natuurlijk waar ze zijn. Ik ga niet alle instructies voor het gebruik geven, ik zal alleen zeggen dat het een prettige ervaring is.
Spanning en frequentie begrijpen
Bekijk eerst wat een LCR-meter doet. Hij stuurt een wisselstroomgolf met een bepaalde spanning en frequentie naar de punten en meet hoe het onderdeel dat u hebt bevestigd de golfvorm verschuift. Gebruik daarom de pincet niet tijdens het opladen of in de buurt van bronnen van elektrische ruis (LED-lampen, ventilatoren, enz.). Ongewenste EMF zal waarschijnlijk ruis over de wisselstroomgolf heen leggen.
Amplitude
Op het scherm van het apparaat geeft het apparaat standaard 0,6 V weer. Dit wordt gebruikt voor al uw metingen van componenten buiten het circuit. U hebt de mogelijkheid om dit te wijzigen naar 0,3 V. U zou dit doen voor testen in het circuit, zodat diodeverbindingen in de buurt niet worden “ingeschakeld”. Dit vergroot de kans dat het “actieve” deel van het circuit uw meting van “passieve” componenten minder waarschijnlijk beïnvloedt.
Frequentie
De frequentie staat standaard op 1 kHz, wat het midden van het bereik is. Dit verzekert u ervan dat u een soort van meting krijgt wanneer u voor het eerst aansluit, en vergroot waarschijnlijk de kans op een goede automatische detectie. Zodra u het type component en de algemene waarde ervan hebt bepaald op basis van de instelling van 1 kHz, kunt u de frequentie wijzigen voor een nauwkeurigere meting:
Voor condensatoren
- 10 kHz voor pF (hoge frequentie, lage Farad-condensatoren)
- 1 kHz voor nF (veel niet-gepolariseerde condensatoren)
- 100 Hz voor μF (meestal elektrolyten of tantalums)
Totaalbereik dat ik met dit apparaat heb gevonden, meet: 10 pF – 22 mF
Voor inductoren
- 10 kHz voor μH (hoge frequentie, lage Henry-inductoren)
- 1 kHz voor mH (veelvoorkomende inductoren)
- 100 Hz voor H. (niet erg gebruikelijk)
Totaalbereik dat ik met dit apparaat heb gevonden, meet: 0,1 μh – 60 H.
Zoals ik al zei, meet een LCR-meter hoe het te testen apparaat het AC-signaal verandert dat ernaar wordt verzonden. De frequentierespons moet een redelijke orde van grootte zijn om de berekeningen nauwkeurig uit te voeren.
Het gebruik van de verkeerde frequentie is vergelijkbaar met het proberen te meten van 5 druppels water in een maatbeker, waarbij de frequentie-instelling gelijk is aan de grootte van de beker. Het apparaat doet misschien zijn best, maar zal geen zeer nauwkeurige meting registreren tenzij u de juiste maat beker gebruikt. Dit geldt niet alleen voor de primaire waarde, maar ook voor de secundaire metingen Rs en D.
Voor weerstanden
Ik gebruik 1 kHz voor alles omdat de grafiek in de gebruikershandleiding de beste nauwkeurigheid belooft over het bereik in die kolom. Let op dat draadgewonden weerstanden onjuist kunnen meten op dit apparaat. De handleiding geeft aan dat 10 kHz niet geschikt is voor hogere weerstand.
Totaal bereik dat ik vond dat dit apparaat meet in het hoofdscherm: 0,5 mΩ – 10 MΩ
Equivalent Series Resistance Bonus
De Rs-waarde onder aan het scherm geeft een meting weer voor weerstanden die groter zijn dan 10 MΩ. Ik kon bijvoorbeeld een 20 MΩ-weerstand aan de onderkant van het scherm meten als 20,3 MΩ, terwijl de bovenkant “OL” liet zien. De nauwkeurigheid ligt echter niet binnen een gegarandeerd bereik.
Diodes
Zodra u overschakelt naar de “▬►▌▬”-modus, wordt een typische silicium- of Schottky-diode herkend. De spanningsval en de richting van de anode/kathode worden op het scherm aangegeven met een ander diodesymbool dat is uitgelijnd met de testarmen. Als de diode zich buiten 0,1 V tot 0,6 V bevindt, zoals een LED of Zener, geeft het display “OL” weer. De spanning van het signaal dat het apparaat produceert, is niet bedoeld voor dit soort diodes. Dit komt duidelijk doordat ze het apparaat licht wilden houden en een lange batterijduur wilden hebben. Het veranderen van de frequentie maakte geen verschil voor de metingen die ik deed.
Omdat de teststroom erg laag is, werkt uw diode bovendien in het “knie”-gebied van het inschakelen. Daarom zal de spanning altijd enigszins onjuist zijn. Ik vond een Schottky-diode die 0,19 V meet op andere apparaten, meet 0,37 V op de ZT-MD1. Ook een siliciumdiode die vaak 0,60 V meet, meet 0,52 V op deze pincetten. Dit verklaart waarom de handleiding zegt dat deze waarden alleen bedoeld zijn voor “referentievergelijking” en ze bevelen verder een “professioneler” stuk testapparatuur aan voor het meten van diodes.
Continuïteit
Werkt responsief, maar is niet bijzonder luid, zelfs niet op de maximale instelling. Kan handig zijn voor wat circuittracering waarbij je de binnenste lagen van de PCB niet kunt zien. Het is een welkome functie die soepel werkt. De handleiding adviseert om alle getoonde waarden te negeren. Nauwkeurigheidsbeoordelingsgrafiek voor hoofdwaarde Ik heb dit samengesteld om te laten zien hoe de ZT-MD1-metingen zich verhouden tot mijn referentiecomponenten. De basislijn is gemiddelde metingen over verschillende apparaten die ik bezit of waar ik toegang toe heb. Dit is geen perfecte evaluatie, maar voorspelt wel dat de meter aan alle specificaties kan voldoen.

Nauwkeurigheid van secundaire meting vergeleken met LCR-meter “D” en “Rs”
Voor capaciteit lag de fasehoek van al mijn niet-polaire condensatoren zo dicht bij -90 dat de D-waarde extreem klein was. Mijn ESR-meter van normale grootte en de pincet waren het daar totaal niet mee eens, maar ze probeerden allebei een zeer kleine ESR-waarde te interpreteren, vergeleken met de relatief grote capaciteitsreactantie. Eventuele verschillen zijn niet te wijten aan tekortkomingen in beide meters, maar alleen aan mijn selectie van zeer goede condensatoren. Blijf alsjeblieft niet hangen aan D-waarden voor niet-polaire condensatoren, het is niet de moeite waard om je zorgen over te maken.
Voor gepolariseerde elektrolyten en tantalums was de D-waarde betekenisvoller en zeer consistent, hoewel niet altijd precies hetzelfde. Kortom, ik kan vertrouwen op de ESR en kwaliteitsfactor die deze pincetten bieden in de weergave voor gepolariseerde condensatoren.
Voor inductie vond ik alle Rs- en D-waarden zeer dicht bij de ESR die mijn LCR-meter van normale grootte rapporteerde. Dit is trouwens een East Tester ET431. Op basis van de resultaten vertrouw ik deze pincetten volledig voor “L”.
Voor weerstand moet de D-waarde worden genegeerd, omdat elke fasehoek berekeningen van strooicapaciteit of inductie is. Tijdens de meting is de Rs in wezen hetzelfde als de weerstand in het hoofdscherm. Alles onder 1 MΩ was supernauwkeurig, metingen boven 1 MΩ zijn goed.
Er is de mogelijkheid om alleen de weerstand te kalibreren. Voor een volledige kalibratie moet u een grondige set precisiestandaard SMD-weerstanden hebben van 1 Ω, 10 Ω, 100 Ω, 1 KΩ, 10 KΩ, 100 KΩ, 1 MΩ, 10 MΩ. Veel hebben niet al deze, dus geniet van de zeer nauwkeurige fabriekskalibratie van de leverancier.
Ik heb niet geprobeerd te kalibreren, maar ik heb wel het menu bekeken. Het lijkt erop dat u een of alle series kunt doen; ook open en kort. Blijkbaar kunt u wissen wat u hebt gedaan: de handleiding vermeldt: “Om terug te keren naar de fabriekskalibratiegegevens, voert u een fabrieksreset uit.”
Samenvattend heeft deze LCR-meter een zeer breed nauwkeurigheidsbereik, bijna net zo goed als mijn LCR-meter van normaal formaat. Minder toeters en bellen, maar zeker capabel en gebruiksvriendelijk.
Nadelen?
Er is geen handige manier om componenten met een grote afstand tussen de draden te testen. Andere apparaten hebben een “d”-vormige punt waarmee u standaard testdraden op de gaten kunt bevestigen. Om een grote afstand mogelijk te maken, gebruikte ik een korte krokodillenklem, maar deze bleef van de gladde gouden afwerking afglijden. Ik lette goed op eventuele inductie of capaciteit die deze draadlus creëerde. Helaas is er geen REL-functie om eventuele extra RLC die u met een verlengdraad op het circuit legt, op nul te zetten.
Misschien hadden ze de schermrotatie automatisch kunnen maken met een kantelsensor. Of een functie kunnen toevoegen om een meting automatisch vast te zetten en vast te houden nadat deze is bepaald.
Ik zou de voorkeur geven aan een speciale elektrolytische testmodus met een DC-biasspanning, zodat een deel van de golf die ernaartoe wordt gestuurd niet negatief wordt. Ik weet niet waarom ze dit niet hebben geïmplementeerd, misschien dachten ze dat je test kort genoeg zou zijn zodat het apparaat niet beschadigd zou raken door het negatieve deel van het AC-signaal dat dit apparaat uitzendt. Of ze probeerden de gebruikerservaring eenvoudig te houden, zodat je nooit hoeft te overwegen om de testkabels te polariseren. In die zin, een DC-signaal voor het meten van weerstanden – om de draadgewonden beperking te vermijden tijdens het kalibreren of meten.
Ik lanceerde soms een SMD-component door de kamer met behulp van de pincet, vaker na enig gebruik. Het leek erop dat ik harder moest knijpen om verbinding te maken. Onder een microscoop kon ik zien dat een deel van het goud in de punten was doorgesleten tot blank nikkel, met een gebroken rand waar de slijtage was gestopt, alsof er afbladdering had plaatsgevonden. Ik ben blij dat ik de extra punten heb besteld, maar 2-3 dagen gebruik lijkt me wat vroeg om te zien dat dat soort goud door druk afbladdert.
Conclusie ★★★★★
Er zijn geen redenen om te twijfelen om dit apparaat te kopen. Mijn lijst met zorgen zou u er niet van moeten weerhouden om het te kopen, want de prijs is zo goed! Ik vind dat dit 9/10 van de functie van een full-size LCR-meter is voor 1/10 van de prijs. Het apparaat is extreem nauwkeurig, gemakkelijk te hanteren, gemakkelijk te gebruiken. Ze hebben echt hun doel bereikt met dit apparaat en de toegangsprijs laag gehouden.
Ik raad dit aan iedereen aan die een LCR-meter wil en het niet kan verantwoorden om een full-size apparaat te kopen. Met de ZT-MD1 krijgt u een veel nuttiger hulpmiddel dan wanneer u een goedkope multimeter van ongeveer dezelfde prijs zou kopen om alleen hun inductie- en capaciteitsfunctie te krijgen.
Voor degenen die al een grote LCR-meter hebben, is het aanzienlijk handiger en handiger om de pincet te gebruiken om snel kleine componenten in of uit het circuit te beoordelen. Ik vond dat het resultaten produceert waar ik volledig op kan vertrouwen. Ik ben blij dat ik zowel pincetten als grote exemplaren in mijn lab heb.
De handleiding: ZT-MD1-EN.pdf