Draaibeitels

Draaibeitels zijn onmisbaar voor wie regelmatig draaiwerkzaamheden uitvoert. Of het nu gaat om het draaien van hout, metaal of kunststof, met de juiste draaibeitels krijgt u het gewenste resultaat.

Functie draaibeitels

Draaibeitels hebben als functie om materiaal weg te nemen bij het draaien van een werkstuk op een draaibank. Dit gebeurt door het snijvlak van de beitel in contact te brengen met het werkstuk en dit in een draaiende beweging te laten gebeuren. Hierdoor ontstaan er spanen die worden afgevoerd, terwijl het oppervlak van het werkstuk geleidelijk aan de gewenste vorm aanneemt. Naast het wegnemen van materiaal, kunnen draaibeitels ook worden gebruikt om details en versieringen aan te brengen op het werkstuk. Hierbij wordt de beitel niet rechtstreeks in contact gebracht met het werkstuk, maar wordt er meer schraaptechniek gebruikt. Dit vergt meer ervaring en precisie, maar kan zorgen voor prachtige en unieke details op het eindresultaat.

Voordelen draaibeitels

Draaibeitels bieden verschillende voordelen voor wie regelmatig draaiwerkzaamheden uitvoert. Ten eerste stellen deze beitels u in staat om nauwkeurige en gladde bewerkingen uit te voeren, waardoor u een professioneel resultaat behaalt. Daarnaast zijn beitels geschikt voor het bewerken van verschillende materialen, waaronder hout, metaal en kunststof. Dit maakt ze geschikt voor diverse toepassingen, van het draaien van meubelstukken tot het maken van precisieonderdelen.

Tot slot zijn ze ook duurzaam en gaan ze lang mee bij goed onderhoud. Door ze regelmatig te slijpen en schoon te maken, blijven ze scherp en behouden ze hun kwaliteit. Dit maakt deze beitels een investering die zich op de lange termijn terugbetaalt.

Draaibeitels soorten

Er zijn verschillende soorten draaibeitels verkrijgbaar, elk met hun eigen specifieke eigenschappen en toepassingen. Zo zijn er beitels met verschillende snijgeometrieën, zoals de V-vormige, de ronde of de rechthoekige draaibeitel. Ook zijn er soorten met verschillende hardheid en materiaalkeuze, zoals HSS, hardmetaal of keramiek. Daarnaast zijn er beitels met verschillende schachtmaten en -vormen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende draaibanken en toepassingen.

Draaibeitels metaal

Draaibeitels voor metaal hebben meestal een V-vormig snijvlak en zijn gemaakt van hard en slijtvast materiaal zoals hardmetaal of HSS-staal. Hierdoor zijn ze geschikt voor het bewerken van harde materialen zoals staal, gietijzer en aluminium. Het is belangrijk om de juiste snijgeometrie te kiezen voor de specifieke bewerking, zoals het afnemen van ruwe materiaal of het maken van schroefdraad. Het gebruik van de juiste draaibeitels voor metaal kan zorgen voor een gladde afwerking en nauwkeurige resultaten bij het bewerken van metaal op een draaibank.

Draaibeitel set

Het gebruiken van een draaibeitel set kan handig zijn voor wie regelmatig werkt met een draaibank en verschillende materialen en bewerkingen uitvoert. Een goede draaibeitel set bevat meerdere varianten met verschillende snijgeometrieën en afmetingen, waardoor u altijd de juiste beitel bij de hand heeft voor de gewenste bewerking. Daarnaast zijn sets voordeliger dan het los kopen van verschillende beitels. Het gebruik van een set kan de efficiëntie en nauwkeurigheid van het werk verbeteren en zorgen voor een gladde afwerking van het eindresultaat. Het is wel belangrijk om de juiste draaibeitel te kiezen voor het specifieke materiaal en de gewenste bewerking, om zo het beste resultaat te behalen.

Binnendraadsnijbeitel
Afsteekbeitel
Afsteekbeitel (type 81)
Haakbeitel
Blindboorbeitel (type 74)
Blindboorbeitel (type AB)
Boorbeitel blind
Gebogen ruwbeitel
Gebogen ruwbeitel (type 72)
Houder voor opschroefbare AD kop
Mesbeitel
Verende draadsnijbeitel (type VD)

 

60° binnendraadbeitel {type AB}
Binnensteekbeitel (type AB)
Insteekbeitel (type RA)
HSS 60°binnendraadbeitel
HSS draai- en binnenboor-beitelset
HSS binnen- en buitendraad beitelset
Mesbeitel PCLNR
Kopieerbeitel PDJNR
Radiusbeitel 20XR
HSS Binnensteekbeitel
HSS Doorboorbeitel
HSS Blindboorbeitel
Ruwbeitel PSSNR 45° (voor wisselplaat SNMA, SNMG of SNMM)
Mesbeitel SCLCR (wisselplaat CCMT of CCGX)
MINI buitendraad beitelhouder (wisselplaat type 11ER of 16ER)
MINI binnendraad beitelhouder (wisselplaat
type 11IR of 16IR)
Blinde binnenboorbeitel 95° SCLCR 06
Draadsnijbeitel, buiten AL 2020-16
Draadsnijbeitel binnen AVR 20-16
Ruwbeitel 45° PSSNR (voor wisselplaat SNMG09 – 8 snijkanten)
Ruwbeitel 75° PSBNR (voor wisselplaat SNMG09 – 8 snijkanten)
Draaibeitel (type MTJNR (rechts)/MTJNL (links) – (wisselplaat is van het type TNMG 1604)
Mesbeitel 90° PWGNR – (wisselplaat trigon WNMG06)
Doorboorbeitel 75° PSKNR – Afhoeken kan worden gedaan met 15° – (voor wisselplaten SNMG09)
Blindboorbeitel 93° PWUNR – (voor wisselplaat WNMG06)
Draaibeitel met G-klemming type GCLNR (rechts) / GCLNL (links) – (voor CNMG 120408 Wisselplaten)
Binnenboorbeitel 95° met koelkanaal – (voor wisselplaat type CNMG 1204)