Arduino Boards voor het aansturen van uw projecten

Arduino bordjes KLIK HIER

Voor elektronicahobbyisten is Arduino toch wel de belangrijkste ontwikkeling van de laatste jaren geweest. Het aansturen van projecten was nog nooit zo eenvoudig als nu met Arduino.

Zelfs voor beginners met programmeren en elektronica heeft Arduino de drempel weggenomen. Juist deze groep met beginners staan aan de basis van het immense succes van Arduino.

Arduino richt zich van oorsprong op kunstenaars, ontwerpers en hobbyisten welke met het Arduino development board op eenvoudige wijze verschillende soorten input kunnen omzetten in een actie (de output).

Geschiedenis van Arduino
De ontwikkeling van Arduino is gestart in 2005 in Italië. De insteek was het maken van een development board welke goedkoper zou zijn dan de gebruikelijke prototyping systemen van destijds. Aan de basis van het ontwerp ligt het open-source “Wiring Platform”.

Arduino is open-source
Arduino is, net als het eerder genoemde “Wiring Platform”, een open-source systeem. Dit houdt in dat de ontwerpen van het Arduino platform voor iedereen beschikbaar zijn. Het zelf maken van een dergelijk systeem op basis van deze ontwerpen is geen probleem, het mag dan echter niet de naam “Arduino” dragen. Dit is ook de reden dat er verschillende versies van het Arduino systeem in omloop zijn met de namen:

Freeduino;
Boarduino;
Netduino;
etc.

Arduino toepassingen
Arduino is geschikt voor tal van toepassingen, van het simpelweg aansturen van een aantal LED’s, het bewateren van de planten in huis, tot aan het bouwen van eigen robots.

Er zijn duizenden – zo niet miljoenen – verschillende Arduino projecten te bedenken, het internet staat er dan ook vol mee. Een zoekopdracht op ‘Arduino project’ levert al meer dan miljoenen resultaten op in Google.

Arduino programmeren
Het programmeren van een Arduino board gaat via een eigen programmeeromgeving, de zogeheten “Arduino Development Environment”. Deze software is gratis te downloaden via de officiële website van Arduino en bevat naast een text editor voor het schrijven van programma’s ook een aantal andere hulpmiddelen én een aantal voorbeeldprogramma’s welke direct op het Arduino board te plaatsen zijn.

Het is geen verplichting om te programmeren via de Arduino software, het is in feite gewoon een AVR board en dus ook te programmeren met AVR C of C++.

Ook grafisch ‘programmeren’ is mogelijk met Arduino, hier bestaan verschillende programma’s voor. Zo zijn er programma’s waar de gebruiker simpelweg functies in de vorm van grafische icoontjes hoeft te slepen om een programma te schrijven (drag ’n drop).

We hebben vele boeken online om het programmeren met Arduino te leren.