![Raspberry Pi A/B Rev 2 GPIO header](https://colandino.nl/wp-content/uploads/2017/04/Raspberry-Pi-A-B-Rev-2-GPIO-header-01.png)
Voor het meten van de watertemperaturen op de in en uitgaande leidingen van de stadsverwarming heb ik gekozen voor de digitale 1-wire sensor type DS18B20 gekozen. Ze zijn goedkoop en ze gebruiken samen maar 1 pin op de Raspberry omdat ze via een busprotocol communiceren, je kan er dus meerdere aan een draad knopen
Deze configuratie eerst uitgeprobeerd op een breadboard en toen alles werkte alles gesoldeerd, en ingepakt met krimpkousjes. Ik heb de weerstand van 4,7k in de kabel verwerkt, dus een weerstand voor alle sensoren, en deze ook netjes beschermd met krimpkous.
Voor 2 sensoren heb door middel van female breadboard kabeltjes een soort van stekkertjes gemaakt, ik had niets anders en heb dit al vaker met succes gedaan wat al jaren probleemloos draait. (zie foto’s onderaan)
![DS18B20 Temperatuur Sensor Raspberry Pi op breadboard](https://colandino.nl/wp-content/uploads/2017/04/DS18B20-Temperatuur-Sensor_01.png)
Nu het aansluiten op de Raspberry Pi, deze staat nog an ga ik vanuit, dus deze sluiten we eerst netjes af, dit kan vanuit Domoticz of vanuit een terminal bijvoorbeeld Putty, inloggen met pi en als wachtwoord raspberry, dan afsluiten met het commando # sudo shutdown now
Nu de voeding eraf en de sensoren aansluiten op de bijbehorende pinnen. We gebruiken zwart voor GND (pin 6), rood of in mijn geval oranje voor 3,3 Volt (pin 1) en blauw op GPIO4 (pin 7), dat is alles, als we nu de Pi weer opstarten kunnen we kijken of de sensoren zichtbaar zijn.
We loggen weer in via Putty op de Pi en voeren uit:
#sudo nano /etc/modules
Onderaan voegen we toe (ieder op een eigen regel):
w1-gpio
w1-therm
En slaan dit bestand op en sluiten het af met CTRL-X daarna Y en enter.
Nu openen we de boot configuratie:
# sudo nano /boot/config.txt
En weer onderaan voegen we toe:
dtoverlay=w1-gpio, gpiopin=4
En slaan dit bestand op en sluiten het af met CTRL-X daarna Y en enter.
En we rebooten de Pi met # sudo reboot
Als de Raspberry Pi weer is opgestart gaan we weer met Putty naar de Pi, als je bent ingelogd voer dan uit:
# ls -l /sys/bus/w1/devices/
Je krijgt als alles goed is uitgevoerd het volgende te zien:
![ls -l /sys/bus/w1/devices/](https://colandino.nl/wp-content/uploads/2017/04/DS18B20-bus-w1.png)
De sensoren zijn zichtbaar en zullen dan ook werken.
Als laatste het toevoegen aan Domoticz, dat gaat vanzelf als je de weg weet.
Klik op instellingen > hardware
Selecteer in de lijst 1-Wire (System) deze staat al bovenaan.
Geef deze een naam, ik heb gewoon DS18B20 gebruikt, hoe deze in je dashboard heet kun je later aanpassen.
Zorg dat het OWFS path: leeg is, hier staat de verwijzing naar folder: “/mnt/1wire” en dan werken de sensoren niet.
De volgende stap is het activeren onder apparaten.
Klik op instellingen > apparaten
Als het goed is zie je hier al je sensoren, met de gemeten waarden en in dit geval temperaturen. door op het groen pijltje te klikken kun je deze ook activeren zodat deze zichtbaar zijn in je dashboard. Als je deze activeert, kun je gelijk de naam aanpassen zoals je deze wil zien in je dashboard. Herhaal dit voor elke DS18B20 en je bent klaar.
Mocht je bepaalde sensoren op eerste dashboard willen zien, ga dan naar Temperatuur, en klik op het sterretje van de gewenste sensor, hiermee maak je een sensor favoriet en deze staat op je beginpagina.
![1e aansluitingen, gelijk de weerstand over 3,3 Volt naar GPIO4 meegenomen.](https://colandino.nl/wp-content/uploads/2017/04/DS18B20-solderen-01.png)
![En alles netjes en veilig ingepakt met krimpkous](https://colandino.nl/wp-content/uploads/2017/04/DS18B20-solderen-02.png)
![De ander kant van de kabels komen de sensoren aan, de gele draad heb laten bestaan, je weet maar nooit en een reserve is nooit weg.](https://colandino.nl/wp-content/uploads/2017/04/DS18B20-solderen-03.png)
![Gesoldeerd en krimpkousjes eroverheen, bijna klaar.](https://colandino.nl/wp-content/uploads/2017/04/DS18B20-solderen-04.png)
![En nu nog een jasje ter bescherming, niet helemaal laten krimpen zoals je ziet, dit werkt perfect.](https://colandino.nl/wp-content/uploads/2017/04/DS18B20-solderen-05.png)
![En de laatste twee losse sensoren, die kan ik dus aan de female kabels prikken en daarna met een krimpkousje fixeren.](https://colandino.nl/wp-content/uploads/2017/04/DS18B20-solderen-06.png)