Loxone is een Oostenrijkse firma die een volledig systeem voor huisautomatisering van eigen makelij aanbiedt. Het systeem werkt via kabels en is bedoeld voor nieuw aan te leggen elektrische installaties; uitbreiding met draadloze technologie is echter ook mogelijk. Ook kan een bestaande elektrische installatie met het Loxone-systeem achteraf ‘smart’ worden gemaakt.
De centrale:
Loxone biedt twee centrale servers aan: een mini-server voor nieuwe installaties en een voor het achteraf aanbrengen bij bestaande elektrische installaties. Als besturingssysteem wordt een bedrijfseigen OS gebruikt, waarin een webserver is geïntegreerd. De server kan via een router of rechtstreeks met een computer worden verbonden en kan worden geconfigureerd met het Windows-programma Loxone Config.
De mini-server, die wordt geleverd in een behuizing voor bevestiging op een montagerail, lijkt qua opbouw op een SPS en heeft acht relais-uitgangen (250 V/5 A), acht digitale ingangen (24 V) en vier analoge in- en uitgangen (0…10 V). Omdat de apparaten via een kabel moeten worden aangesloten, is achteraf integreren in een bestaande installatie erg lastig. Projecten voor inbouw in bestaande installaties worden gerealiseerd via de apart leverbare draadloze producten.
De server heeft ook een LAN-aansluiting voor het koppelen met een router en een KNX/EIB-interface voor het aansluiten van KNX-sensoren.
De uitbreidingen:
De server is met uitbreidingsmodules (Extensions), die eveneens op de DIN-rail worden gemonteerd, uit te breiden. Er zijn specifieke uitbreidingen, bijvoorbeeld voor DALI/DMX/dimmer-besturing, voor interfaces (ModBus voor energiemeters, RS232/485, 1-Wire, IR) en universele uitbreidingen zoals additionele relais en/of digitale I/O. Twee van de uitbreidingen voorzien de server van een draadloze verbinding (Loxone Air voor 128 apparaten of EnOcean voor 128 sensoren/actuatoren), wat vooral voor achteraf inbouwen of latere uitbreidingen interessant is. Met de Tree-Extension (Mesh) kunnen Tree-apparaten over meerdere takken worden verdeeld, wat de inspanning van het bekabelen kan beperken. Servers en Extensions (en de netvoeding(en)) nemen in de meterkast aardig wat ruimte in beslag; normaal gesproken komen we er niet omheen om een extra schakelkast voor het Loxone-systeem te gebruiken.
De mini-server Go is uitgerust met een draadloze module (SRD 868 MHz) en is beter geschikt voor achteraf inbouwen.
Met de server kunnen we Loxone-Air-apparaten draadloos aansturen. Het via kabels aansluiten van Extensions (en daarmee de besturing van alle Loxone-apparaten) is weliswaar ook mogelijk, maar is alleen nuttig als de router (die via een LAN-kabel moet worden aangesloten) en schakelkast met de Extensions zich niet op dezelfde plaats bevinden.
De apparaten:
Loxone biedt apparaten voor allerlei toepassingsgebieden aan: verlichting, verwarming, toegangscontrole, alarmsystemen, energiecontrole, multimedia, sauna/zwembad. Sommige van die apparaten hebben een draadloze verbinding (Loxone Air), andere niet.
Voor de nieuwe Tree-techniek zijn op dit moment alleen druktoetsen, een bewegingsmelder en een besturing voor radiatorkranen voorhanden.
Sensoren:
Bewegingsmelder, watersensor, deur/raamcontact en glas- breukmelder, druktoetsen, druksensoren, verschillende sensoren voor binnen- en buitenlucht, temperatuur, elektronische sloten (voor iButton van Maxim), rookmelders.
Actuatoren: kraanbesturingen voor radiatorkranen, relais, intelligente stopcontacten en infrarood-zenders/ontvangers.
Een bijzonderheid is het Music-server-systeem dat in de Loxone-huisautomatisering kan worden geïntegreerd en dat niet alleen dient voor het weergeven van muziek, maar ook van gesproken mededelingen voor de toestand van het systeem.
De apps:
In het download-gedeelte van de Loxone-website vinden we het Windows-programma Loxone-Config voor de configuratie van de server met veel voorbeelden en video’s evenals een verzamelapp voor de besturing van de apparaten via smartphones (iOS vanaf versie 7, Android vanaf KitKat). Voor architecten en aannemers zijn er enkele plannings- en calculatiehulpmiddelen voor het opzetten van een Loxone-huisautomatisering.
De protocol-beveiliging:
Draadgebonden of Loxone Air (SRD 868 MHz) met IPSec-beveiligingsstandaard.
De voor en nadelen:
Veilige data-overdracht via kabels, eenvoudig uit te breiden met SRD-radiotechniek, API’s voor het ontwikkelen van eigen software en hardware. Het configuratieprogramma werkt alleen onder Windows.