Wat is NFC en wat kan ik ermee doen op mijn telefoon?

NFC. Een begrip dat ons de laatste jaren om de oren vliegt en een technologie die steeds meer gebruikt wordt. Toch heeft NFC – in tegenstelling tot Azië en andere delen van Europa- in Nederland nog niet het grote publiek bereikt. Benieuwd wat het precies is en wat je ermee kan? Wij vertellen je er meer over.

Wat is NFC?

NFC is de afkorting van ‘Near Field Communication’. Dit wil zeggen dat NFC een contactloze manier voor het uit wisselen van informatie (field communication) is tussen twee apparaten. En dat binnen een hele korte afstand (near), van maximaal 10 centimeter. Steeds meer apparaten hebben een NFC-tag. Op dit moment wordt de technologie bijvoorbeeld veel gebruikt in pasjes, ter vervanging van vervoersbewijzen en hotelkamersleutels. Ook beschikken bijna alle telefoons tegenwoordig over een NFC-tag.

Verschil NFC met WiFi of Bluetooth

NFC is een middel om gegevens via radiogolven te verzenden. Je zou het daarom een beetje kunnen vergelijken met WiFi of Bluetooth. Het verschil is dat bij NFC verbindingen minder snel verstoord worden, dankzij de beperkte afstand tussen de apparaten. Dit maakt het ook een stuk veiliger, omdat data op deze manier minder makkelijk te onderscheppen is. Verder maakt NFC sneller verbinding dan Bluetooth en verbruikt het minder energie. Je hoeft geen wachtwoord in te voeren, zoals bij WiFi wel nodig is.

NFC op je telefoon

Nieuwere smartphones beschikken vrijwel allemaal over een NFC-chip. In smartphones wordt zo’n chip gebruikt om informatie uit te wisselen met andere smartphones of een andere NFC-lezer, zoals een kassa in een winkel of een poster met NFC-chip. Handig is dat je geen app hoeft te downloaden om een NFC-tag uit te lezen, zoals wel het geval is bij een QR-code. Het uitwisselen van foto’s en video’s gaat ook gemakkelijk via NFC op je telefoon.

Nieuwe toestellen van de bekendste fabrikanten, zoals Samsung, Apple en Huawei hebben nagenoeg altijd NFC. Ook bij veel nieuwe Android-modellen van bijvoorbeeld Sony, LG, Xiaomi, Nokia, Motorola, Oppo, OnePlus en HTC kan je een NFC-tag verwachten.

Zit er NFC op mijn Android-smartphone?

Benieuwd of jouw Samsung, Huawei of andere smartphone een NFC-chip heeft? Dat kan je op verschillende manieren checken. Om te controleren of jouw Android over NFC beschikt, kan je de gratis app ‘Do I Have NFC’ downloaden.
De app laat meteen zien of je wel of geen NFC op je toestel hebt.
Download je liever geen app, dan kan je het ook via de instellingen van je telefoon checken. Ga naar Instellingen en ga vervolgens naar Verbonden apparaten (of Draadloos en netwerken, Verbindingen of NFC – afhankelijk van het type toestel). Als je ‘NFC’ of een vergelijkbare optie ziet staan, heeft jouw toestel deze functie. Als je de optie ziet, kun je deze aanvinken en gebruiken.

Zit er NFC op mijn iPhone?

Heb je een iPhone? Bij de iPhone 6 en nieuwer (ook de iPhone SE) is er een NFC-chip aanwezig. In eerste instantie was deze chip alleen geschikt voor contactloos betalen via Apple Pay, maar Apple biedt vanaf iOS 11 en bij de iPhone 7 en nieuwer meer NFC-functies aan. Ook alle modellen van de Apple Watch hebben een NFC-tag.

Contactloos betalen met NFC

Een van de bekendste voorbeelden van het gebruik van NFC voor consumenten is contactloos betalen via de smartphone. Deze gemakkelijke en snelle betaalmethode is steeds meer in opkomst. Je houdt je Android-smartphone hierbij een paar seconden voor de betaalautomaat om af te rekenen. Dit werkt hetzelfde als bij een contactloze betaling via je bankpas. Je kunt in Nederland contactloos betalen bij de volgende banken: Rabobank, ASN Bank, ING, ABN Amro, Bunq, RegioBank en SNS Bank.

Problemen met contactloos betalen met NFC

Helaas loopt betalen via NFC op smartphones nog niet op rolletjes. Dit heeft vooral te maken met updates van Android die niet gelijk lopen met de updates van NFC en de pinautomaten. Software die het betalingsverkeer regelt moet namelijk worden gecertificeerd en dit kan even duren. Het gevolg hiervan is dat de apparaten niet altijd even goed met elkaar kunnen communiceren.

Apple Pay met NFC-chip

De mobiele betaaldienst van Apple, Apple Pay, maakt ook gebruik van de NFC-chip. Sinds oktober 2014 kan deze chip gebruikt worden voor betalingen. Helaas is het in Nederland momenteel nog niet mogelijk om contactloos te betalen met je iPhone via Apple Pay. Wanneer we dit kunnen verwachten is nog onbekend.

Gebruik van NFC door bedrijven

Ook steeds meer bedrijven gebruiken NFC. Denk bijvoorbeeld aan toegangscontroles met pasjes bij kantoren. Om te zorgen dat je geen tientallen pasjes op zak hoeft te hebben, kan de smartphone die taak ook overnemen. Je haalt een smartphone met NFC-chip langs een paneel en krijgt toegang. NFC gaat waarschijnlijk in de toekomst ook op deze manier veel klantpassen van winkels vervangen.

Inchecken met je OV-chipkaart via NFC

Een ander bekend voorbeeld waar NFC veel voor gebruikt wordt is de OV-chipkaart waarmee je in- en uitcheckt in het openbaar vervoer en vervolgens saldo wordt afgeschreven. In sommige supermarkten zie je ook al schappen die voorzien zijn van een NFC-tag. Als je je telefoon hiervoor houdt, ontvang je meer informatie over het product en de prijs.

Heb jij NFC op je telefoon al uitgevonden?