MDR weerstand

De MDR-WEERSTAND MDR-weerstand (het algemeen gebruikte symbool voor MDR weerstanden in schakelingen)

De afkorting MDR van een MDR-weerstand, staat voor Magnetic Depended Resistor. In het nederlands: Magnetisch afhankelijke weerstand.
Hierbij is de weerstands-waarde afhankelijk van een aanwezig Magnetisch Veld waarbij de magnetische fluxdichtheid volgens het naar Carl Friedrich Gauss vernoemde Gauss-effect uitgedrukt wordt.
 

Als aanduiding van her Gauss-effect wordt de letter G toegepast.
 

Principe van het Gauss-effect: Wanneer een stroomvoerende geleider loodrecht in een magnetisch veld wordt gebracht, zal dit veld proberen de ladingsdragers te laten afwijken van hun baan door de geleider. Daardoor ontstaat een verschuiving van het stroompad door de geleider, waardoor de geleidende doorsnede kleiner wordt en de weerstand toeneemt.

 

Over het algemeen, wordt als basis voor MDR-weerstanden gebruik gemaakt van Permalloy, dit is een legering van 81% nikkel en 19% ijzer.
 

Deze legering heeft een hoge Anisotropic Magneto Resistance afgekort (AMR)-waarde alsmede een lage verandering in grootte door magnetische velden.
 

Om de gevoeligheid van een Permalloy MDR-weerstand te verhogen, worden kleine stroken aluminium of goud toegepast op de permalloy-basis onder een hoek van 45°.
 

Deze toepassing, dwingt de stroom om in een richting van 45° te vloeien over de relatieve lengte van het materiaal.
 

opbouw
 

Voorbeeld van de opbouw van een MDR-weerstand, volgens bovenstaand principe
 

Volgens bovenstaande methode brengt ondermeer Philips MDR-weerstanden op de markt, waarin vier gelijke weerstanden op één basis zijn geplaatst en zijn geschakeld in een brug van Wheatsone.
 

voordeel van deze manier van fabrikage en schakelen, is niet alleen een grote gevoeligheid maar ook het minder gevoelig zijn voor de omgeving. Met name aangaande de temperatuur.